Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

45 prosent av kyllingene var smittet i 2011. Fortsatte å importere

- Alternativet ville vært å ta inn smittet kylling.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura på besøk hos en bonde som driver med kyllingproduksjon utenfor Kongsberg fredag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura på besøk hos en bonde som driver med kyllingproduksjon utenfor Kongsberg fredag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det ble oppdaget antibiotikaresistente bakterier i rugeegg for kylling fra Skottland i 2011, valgte Nortura å fortsette importen. Alternativet ville vært å ta inn smittet kylling, ifølge selskapet.

Det fortalte konsernsjef Arne Kristian Kolberg da han og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte en kyllingbonde på Kongsberg fredag.

Vurderte import I opp mot 45 prosent av sluttproduktene ble det målt smitte. Alternativet til å stoppe importen av såkalt avlsmateriale var å ikke ha en kyllingproduksjon i Norge, men i stedet å skaffe ferdig slaktet kylling fra utlandet, understreker konsernsjefen.

- Den hadde da hatt et vesentlig høyere nivå av smitte, rundt 60-70 prosent. Så vi bestemte oss for heller systematisk å jobbe for å få ned inngangen av bakterier enn å stoppe hele kyllingproduksjonen. For det var det reelt alternativ, men vi mente det var feil, forklarer Kolberg.

Smittet I en regjeringsbestilt rapport tidligere i høst kom det fram at 32 prosent av alle kyllingfileter som ble solgt i butikker i 2012, inneholdt antibiotikaresistente ESBL-bakterier. Året før var tallet 43 prosent.

«Bakterier dør ved varmebehandling og gjør gjennomstekt kyllingkjøtt helt trygt å spise. Normal god kjøkkenhygiene hindrer spredning av bakterier til andre matvarer», skriver Nortura på sin mattrygghet-side om ESBL.

Etter funnene i 2011 gikk skandinaviske importører sammen og krevde at leverandøren Aviagen i Skottland måtte kutte bruken av antibiotika. Ifølge Nortura er ESBL-forekomsten i Norden omtrent som i Norge, mens den andre steder i Europa kan være opp mot 90-100 prosent. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling