450 millioner i erstatning til jødene

Regjeringen foreslår at det skal bevilges 450 millioner kroner i et oppgjør til jødene. Erstatningen gis for de nazistiske overgrepene mot den jødiske minoriteten i Norge under krigen 1940-45. En stortingsproposisjon om dette ble lagt fram i statsråd i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

250 millioner kroner skal avsettes til et kollektivt oppgjør. Myndighetene vil dessuten bruke inntil 200 millioner kroner til individuelle utbetalinger til personer som ble rammet av antijødiske tiltak i Norge. Det vil bli utbetalt 200 000 kroner til dem som fikk inndratt eiendeler og formue av okkupasjonsmyndighetene. Denne erkjentlighetssummen utbetales etter søknad. Ektefeller og livsarvinger etter avdøde jøder kan søke, og beløpet vil bli fordelt etter reglene i arveloven.

Det kollektive oppgjøret på 250 millioner kroner vil bli fordelt på tre områder. 150 millioner går til de registrerte mosaiske trossamfunn i Norge, og skal benyttes til å sikre jødisk kultur og framtid her i landet.

60 millioner kroner vil bli brukt til støtte utenfor Norges grenser til å minnes og utvikle den tradisjon og kultur som nazistene ønsket å utrydde. Beløpet skal fordeles gjennom et fond der styrets representanter oppnevnes av Stortinget, regjeringen, de registrerte mosaiske trossamfunn i Norge og World Jewish Congress/World Jewish Restitution Organization. Nobelprisvinneren Eli Wiesel er foreslått som leder av fondets styre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer