Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

450 millioner i jøde-erstatning

Stortinget vil bevilge 450 millioner kroner til jødene i Norge for å rette opp de tap jødene led i forbindelse med 2. verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall i Stortingets justiskomite støtter regjeringens opplegg. Det blir understreket at uretten mot det jødiske folk under krigen aldri kan gjøres god igjen, men det er enighet om at det må tas et historisk og moralsk oppgjør med den økonomiske likvidasjonen, og at dette oppgjøret må få et økonomisk uttrykk.

Sikre kultur

Etter at justiskomiteen avga innstilling i dag, vil det bli bevilget 250 millioner kroner til et kollektivt oppgjør. Av dette overføres 150 millioner kroner til de registrerte mosaiske trossamfunn i Norge. Pengene skal brukes til å sikre jødisk kultur og fremtid i Norge.

Utenfor Norge

60 millioner kroner skal brukes til støtte utenfor Norges grenser for å minnes og utvikle den tradisjon og kultur som nazistene ønsket å utrydde. 40 millioner kroner skal brukes til opprettelse og drift av et kompetansesenter for studier av Holocaust og studier av stillingen til livssynsminoriteter i Norge.

Til individuelle oppgjør til personer i Norge som ble rammet av antijødiske tiltak under 2. verdenskrig, vil det bli bevilget 200 millioner kroner.

(NTB)