Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

46-åring døde etter MR-undersøkelse

Tålte ikke kontrastmiddelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 46 år gammel nordmann døde etter å ha fått kontrastmiddel i forbindelse med en MR-undersøkelse. I Danmark frykter man at 60 pasienter er invalidisert, eller døde, etter å ha brukt samme kontrastmiddel, skriver Dagens Medisin.

Det er kontrastmiddelet Omniscan, med det ekstremt giftige tungmetallet gadolinium, som skal ha blitt brukt i de aktuelle tilfellene.

I tillegg til mannen som omkom, ble det i fjor meldt inn to alvorlige bivirkninger av produktet i Norge. To kvinner, begge 72 år gamle, fikk alvorlig bivirkning av kontrastmidlet.

- Det kan se ut til at samtlige av disse pasientene hadde nedsatt nyrefunksjon, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket, til avisa.

Europeiske legemiddelmyndigheter (Emea) advarte i fjor mot gadoliniumbaserte kontrastmidler til pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Årsaken er at legemidlet kan føre til den potensielt alvorlige bivirkningen nefrogen systemisk fibrose (NSF), en sjelden og invalidiserende bindevevssykdom med høy dødelighet.

I 2006 kom de første advarslene om at kontrastmidlet kunne føre til alvorlige bivirkninger, og Emea gjennomførte en undersøkelse av kontrastmidler med gadolinium. Dette førte til en kontraindikasjon mot nyrelidelser.

- NSF er en lite kjent bivirkning, og ferske tall viser at 272 pasienter på verdensbasis har sykdommen, sier Jarl Jakobsen, professor i radiologi og klinikksjef ved Bilde- og intervensjonsklinikken på Rikshospitalet. Han sitter også i den Europeiske sikkerhetskomiteen for kontrastmidler. Rikshospitalet har tidligere brukt Omniscan, men bruker det nesten ikke lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media