46-åring innrømmer drap

46-åringen som er siktet for forsettlig drap på lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kirkeby, har i politiavhør vedstått å ha forårsaket to menneskers død ved å skyte dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble mannen varetektsfengslet i 12 uker av Alstahaug forhørsrett. Fire av ukene er med med brev-, besøks- og medieforbud. Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører.

I samråd med sin oppnevnte forsvarer, advokat Rolv Dørum, har han valgt å avvente å ta stilling til straffeskyld.

- Han har valgt dette på grunn av personlige forhold og på grunn av tilstanden nå og på gjerningstidspunktet, sier Dørum til NTB.

Like ved

Ifølge advokaten visste tiltalte ikke at han skjøt mot politifolk.

Avstanden mellom Wang og Kirkeby og den siktede psykiatriske pasienten skal ikke ha vært mer enn rundt 20 meter.

De omkomne ble funnet cirka tre meter fra husveggen på et uferdig og ubebodd hus i nærheten av lærerboligen som skulle evakueres. Siktede forklarte i politiavhøret at han avfyrte skuddene på den lille veien som fører opp til det uferdige huset.

- Dette gir meg den oppfatning at politifolkene er blitt overrasket, sier Hareide.

Hodeskader

De to omkomne hadde åpenbare hodeskader, og det er ikke funnet hjelmer på åstedet. Hareide kan ikke fastslå at de to er skutt i hodet, fordi det er for tidlig å si om kroppene forøvrig er påført skader. De omkomne er sendt til Trondheim for obduksjon.

Det ble funnet en sikret maskinpistol av typen MP 5 hos de omkomne. Dette er politiets tjenestevåpen, som Kirkeby var autorisert for å bære. Wang var ikke autorisert for noe våpen.

Politiet har begjært 12 ukers varetektsfengsling av 46-åringen, hvorav åtte med brev- og besøksforbud. Politiinspektør Arild Aaserød ved Bodø politidistrikt ba også om begrensninger tilgangen til medier. Politiet begrunner varetektsbegjæringen med fare for bevisforspillelse og gjentakelse av straffbare handlinger.

Ransaking

- Vi har også begjært ransaking av alle rom hvor siktede kan tenkes å ha hatt tilhold, både på Nordland Psykiatriske Sykehus, boligen hans i Bodø og huset på Austbø, sier Hareide.

Han mener det er fullt forsvarlig å varetektsfengsle mannen og viser til at han ble innlagt frivillig.

-Dersom han vil ha psykiatrisk behandling, vil han få det umiddelbart, fastslår Hareide.

Han er oppnevnt til settepolitimester for å etterforske saken slik at Helgelands politimester Knut Jensen skal få ro i sin rolle som arbeidsgiver og omsorgsperson.