Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

46 asylsøkere søkk borte etter å ha blitt sluppet løs under streiken

Var internert og skulle etter planen transporteres ut av landet.

- KOMPLETT SKANDALE:  Stortingsrepresentant fra Morten Ørsal Johansen (frp) karakteriserer løslateløsen av de internerte asylsøkerne som skulle sendes ut av landet slik: - En komplett skandale. Foto: Jacques Hvistendahl
- KOMPLETT SKANDALE: Stortingsrepresentant fra Morten Ørsal Johansen (frp) karakteriserer løslateløsen av de internerte asylsøkerne som skulle sendes ut av landet slik: - En komplett skandale. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ikke noe annet enn en skandale, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, Morten Ørsal Johansen.

Han bruker storslegga når han karakteriserer justisminister Grete Faremo og sjef Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU) sin håndtering av asylsøkerne som skulle utvises fra Norge, men som i stedet ble løslatt under streiken.

Forsvunnet Da deler av ansatte i politiet ble tatt ut i den lovlige streiken for noen uker siden, ble hele 46 asylsøkere som skulle transporteres ut fra Norge, og som var internert, løslatt.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter ikke lenger vet hvor mange av asylantene oppholder seg.

- Faremo skulle selvfølgelig ha grepet inn og stoppet at 46 personer som var internert på Trandum utlendingsinternat ble løslatt under streiken, sier Morten Ørsal Johansen.

- Når det gjelder PU-sjef Ingrid Wirum, burde hun i det minste sikret at de internerte asylsøkerne - deriblant flere kriminelle - ikke forsvant.

Taus politisjef PU-sjef Ingrid Wirum ville ikke snakke med Dagbladet da hun ble kontaktet fredag.

Hun mente dette var en sak for kommunikasjonsavdelingen i Politiets utlendingsenhet, og ikke noe hun som øverste leder i Politiets utlendingsenhet skulle svare på.

Kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i PU bekrefter at Politiets utlendingsenhet hadde ansvaret for 33 av de 46 asylsøkerne som var internert og skulle uttransporteres.

BLE LØSLATT: 46 internerte asylsøkere ble løslatt fra Trandum utlendingsinternat på grunn av politistreiken. Nå er mange av de forsvunnet. Bare en av dem er sendt ut av Norge.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BLE LØSLATT: 46 internerte asylsøkere ble løslatt fra Trandum utlendingsinternat på grunn av politistreiken. Nå er mange av de forsvunnet. Bare en av dem er sendt ut av Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- De 13 andre var det forskjellige politidistrikt som hadde ansvaret for. De kjenner vi ikke detaljene rundt.

En sendt ut - Hvor mange av de 33 internerte asylsøkere dere løslot har dere i dag kontroll på?

- Av de 33 som ble dimittert av PU er det per i dag 1 som allerede er uttransportert. Av de 29 som har bestemt oppholdssted på mottak er det fortsatt 9 som oppholder seg der, sier Cecilie Johansen til Dagbladet.

- Når det gjelder gruppen på 4 personer som ble ilagt meldeplikt, er det 1 som har overholdt plikten fullt ut. De tre øvrige møtte bare første gang.

Kommunikasjonssjef Cecilie Johansen bekrefter også at ni av de 33 er straffet for kriminelle forhold i Norge.

- Ni av de 33 vi har ansvaret for er straffet for nasking og mindre alvorlige narkotikaforhold, sier Cecilie Johansen.

De 13 andre som ble sluppet fri kjenner hun ikke bakgrunnen til eller om de har et kriminelt rulleblad.

- En skandale Ørsal Johansen stilte spørsmål til justisminister Grete Faremo om statsråden hadde oversikt over hvor det var blitt av asylsøkerne som skulle uttransporteres og om ministeren kunne garantere at de ble sendt ut av landet.

Ørsal Johansen fikk da følgende svar:

TAUS:  Politimester i Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, ville ikke svare på Dagbladets spørsmål. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TAUS: Politimester i Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, ville ikke svare på Dagbladets spørsmål. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

«... kan da være slik at enkelte av dem som ble løslatt på grunn av streiken ikke prioriteres når PU skal vurdere bruk av den ledige kapasiteten ved utlendingsinternatet».

- Det er en komplett skandale at norske myndigheter nå ikke vet hvor mange av disse asylsøkerne oppholder seg. Mange av dem er kriminelle og kan nå begå ny kriminalitet, sier Ørsal Johansen.

- For Grete Faremo og Ingrid Wirums skyld håper jeg at jeg at ingen av disse begår alvorlig kriminalitet, sier Ørsal Johansen.

- ANSVARET:  - Justisminister Grete Faremo burde grepet inn og forhindret at de internerte asylsøkerene ble løslatt, sier Morten Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl
- ANSVARET: - Justisminister Grete Faremo burde grepet inn og forhindret at de internerte asylsøkerene ble løslatt, sier Morten Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media