FUNNET JULAFTEN: Politiet har så langt etterforsket 46 drapssaker i Norge i år. Julaften ble to personer er pågrepet og siktet for drap etter at en mann i 60-årene ble funnet død i en leilighet i Tromsø.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
FUNNET JULAFTEN: Politiet har så langt etterforsket 46 drapssaker i Norge i år. Julaften ble to personer er pågrepet og siktet for drap etter at en mann i 60-årene ble funnet død i en leilighet i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

46 drapssaker i Norge i år

Politiet har så langt i år etterforsket 46 mulige drapssaker - 15 flere enn i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partnerdrap utgjør mellom 20 og 30 prosent av drapene som begås her i landet.

I 2012 registrerte Kripos 31 drepte i Norge. I år har NTB så langt telt 46 saker som etterforskes som drap, med 49 mulige drapsofre, hvorav 24 er kvinner. Tallene for 2013 er basert på siktelser, ikke dommer.

- Hvis samtlige mulige drapstilfeller i år ender med dom, har Norge fortsatt få drap generelt sammenlignet med andre land. Når det gjelder forhold som kan påvirke drapsraten er det norske samfunnet stabilt, med en jevn fordeling av velferden og god sosial mobilitet, sier drapsforsker Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo til NTB.

Fortsatt høy andel partnere Ottesen forsker på partnerdrap. Selv om antallet drap i Norge totalt er lavt, er andelen partnerdrap høy sammenlignet med andre land. Ottesen mener det er dette som må løftes fram. Hun er ikke begeistret for medias sammenligninger av drapstall fra år til år.

- Jeg er svært bekymret for alle familier der drap er en risiko, og det er ille at Norge har så mange tilfeller av partnerdrap, men ett års tall alene er ikke et tegn på en utvikling, presiserer Ottesen.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementets «Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2014-2017» viser ulike undersøkelser fra de siste årene at mellom 75.000 og 150.000 personer årlig utsettes for vold i nære relasjoner i Norge. Få av disse tilfellene går så langt som til drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor var sju av 28 registrerte drap begått av nåværende eller tidligere partner. Seks av ofrene var kvinner, én mann.

- For få sinnemestringstilbud Regjeringens handlingsplan legger opp til at samfunnet skal bryte ned tabuet rundt det å ha drapstanker. Målet er å hjelpe før drap skjer. Noen tar tak i sinne- og voldsproblemene sine på egen hånd. Rundt 1.000 menn tar hvert år kontakt med Reform ressurssenter for menn fordi de trenger å snakke om en personlig krise eller vold.

- Drap er en ekstrem form for vold. Selv om en del menn utøver vold, er det svært få som begår drap. Hvert partnerdrap er et partnerdrap for mye, understreker daglig leder i Reform ressurssenter for menn Are Saastad.

Han medgir at menn utgjør størstedelen av drapsstatistikkenes gjerningsperson-kolonne og følgelig har et stort ansvar, men minner om at kvinner også dreper menn.

Saastad mener apparatet rundt forebygging og oppfølging av vold i Norge stadig blir bedre, men har noen mangler han gjerne skulle sett mer fokus på.

- Samfunnet vårt har generelt for få tilbud til menn som vil lære å mestre sinnet sitt. Jeg mener også at det trengs målrettede tiltak mot grupper som tidligere har gått under radaren, for eksempel enslige mindreårige flyktninggutter som ikke kjenner norske kjønnsroller, sier Saastad.

(NTB)