46 eksamener er forsvunnet. Priva­tister kan få utsatt utdanningen et halvt år

Skyldes datatrøbbel. Utdanningsdirektoratet beklager.

Illustrasjonsfoto: panitanphoto / Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: panitanphoto / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvert år tar rundt 70 000 personer eksamen som privatister i Norge, f.eks. for å få studiekompetanse eller flere karakterpoeng for å komme inn på populære studier. Så også i år - men 46 av privatistene har nå fått en real kalddusj:

På tross av at de fikk SMS-kvittering for å ha levert den digitale halvdelen av eksamenen, er besvarelsene sporløst forsvunnet. I verste fall forblir de borte, og privatistene må avlegge ny eksamen, tidligst til høsten. Det får åpenbare følger for et eventuelt planlagt studieløp.

Ante ingenting

Dagbladet har vært i kontakt med en privatist som avla matteeksamen i Oslo 22. mai, fikk kvittering og ante fred og ingen fare - inntil privatistkontoret i dag ringte henne opp og fortalte om miseren. Dermed er studieplanene for høsten kastet ut i uvisshet.

Det er Utdanningsdirektoratet (Udir) som har ansvaret for at den digitale leveringen av eksamenene går som den skal. Direktoratets eksamenskoordinator Mari Wiken Frengstad bekrefter problemene.

- Besvarelsene er ved en teknisk feil ikke lastet opp i vårt system, det førte til at det på landsbasis manglet 202 besvarelser fra både elever og privatister i våre systemer. De fleste av disse har nå kommet til rette, men det er 46 besvarelser som foreløpig ikke er funnet, sier Frengstad til Dagbladet.

Også da elever i videregående skole hadde eksamen i forrige uke, ble det problemer med opplastingen. Men fordi elever har flere rettigheter enn privatister, er besvarelsene deres også lagret på minnepinner, mens privatistene ikke har en slik backup.

Leter fremdeles

Eksamenskoordinator Frengstad opplyser at datatrøbbelet rammer privatister som avla eksamen i matte og engelsk, og at det fremdeles letes etter de forsvunne besvarelsene.

- Privatistkontoret og skoler undersøker nå om de kan finne kopier av av de 46 besvarelsene vi fremdeles mangler. Vi har oversikt over hvilke kandidater det gjelder, og de blir kontaktet, sier hun.

- Hva skjer dersom dette ikke lar seg løse?

- Hvis vi ikke får tak i besvarelsene, må privatistkontoret søke oss om annullering for privatistene dette gjelder. De kan da ta eksamenen opp igjen til høsten, og skal selvsagt ikke betale nytt privatistgebyr.

- Hvilke konsekvenser har dette for de privatistene som har planer om å begynne på studier til høsten, og som må ha karakterene satt nå?

- Privatistene har ikke samme rettigheter som elever. Hvis ikke besvarelsene lar seg oppdrive, betyr dette dessverre at de må ta eksamen på nytt til høsten.

Beklager

- Hvordan kan tekniske feil som dette skje? Det kan jo ha store konsekvenser for privatistene.

- Vi har tester og rutiner for nettopp å unngå slike feil, men tekniske feil kan dessverre likevel skje. Vi er lei oss for at dette har skjedd, særlig siden det kan gå ut over dem som har gjennomført eksamen. Vi har funnet og løst den tekniske feilen, slik at dette ikke skal skje igjen, sier Udirs eksamenskoordinator.

Frengstad opplyser videre at besvarelsene som er funnet blant dem som opprinnelig var forsvunnet, nå blir vurdert på vanlig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer