46 mill. per dag

Etter en øyeoperasjon i Sveits hviler Saudi-Arabias kong Fahd (79) ut i sitt luksuspalass i Marbella i Sør-Spania. Med seg har han mer enn 1000 slektninger og ansatte. Feriebudsjettet ligger langt over vanlig chartertur-nivå: Om lag 46 millioner kroner per dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den overvektige kong Fahd sitter i rullestol og lider av sukkersyke, leddgikt og ettervirkninger av en hjerneblødning i 1995. Monarken så slett ikke ut til å være i toppform da han i forrige uke ankom flyplassen i Malaga i sin private jumbojet. For å få med seg følget sitt måtte han bruke ytterligere tre fly, ett av dem fullt utstyrt som et sykehus. 50 svarte Mercedeser brakte følget til kongens luksuspalass, som er en nesten tro kopi av Det hvite hus i Washington.

Kongen mangler ingenting under sin ferie. Utenfor luksushavna Puerto Banus ligger hans 234 fot lange yacht «Al Diriyah» for anker. Skipet påstås å være utstyrt med Exocet-raketter.

Palasset hans har en egen sykehusfløy og et avansert kommunikasjonssenter. Den nærmeste familien bor i luksusvillaer like ved, men det er også bestilt hundrevis av rom og suiter på luksushoteller i nærheten.

Vann fra Mekka

Kong Fahd har leid 500 mobiltelefoner til sitt følge. En lokal blomsterhandler skal hver dag levere friske blomster for 18000 kroner. En gang i uka kommer det et fly fra Saudi-Arabia som bringer kongen vann fra Mekka, samt forsyninger av dadler, lam, ris og krydder, skriver den britiske avisa The Independent.

Nyheten om den rike kongens ankomst førte til at et par hundre arbeidsløse marokkanere stilte seg i kø utenfor palasset for å søke seg midlertidige jobber som sjåfører, gartnere og hushjelper.

Folk som har hatt slike jobber tidligere, har fortalt at de har fått god lønn, men er blitt «behandlet som hunder».

Venter besøk

Etter kongens hjerneblødning for sju år siden er Saudi-Arabia i virkeligheten blitt styrt av kong Fahds halvbror, kronprins Abdullah. Men den aldrende monarken tar alltid imot viktige gjester når han ferierer i Spania. Det er ventet at USAs utenriksminister Colin Powell vil komme på besøk denne gang. Det kan bli viktig, for forholdet mellom Saudi-Arabia og USA er ikke det beste for tida.

KOPI AV DET HVITE HUS: Slik ser kong Fahds luksuspalass ut fra lufta. Her hviler den sjuke og aldrende monarken ut.
RIK FERIETURIST: Kong Fahd ankom Spania i rullestol i forrige uke. Dette er kongens første utenlandsferie på tre år.