46 millioner amerikanere mangler helseforsikring

Antallet har økt de siste 15 årene.

MANGLER HELSEFORSIKRING: Her blir en pasient flyttet fra akuttmottaket på Advocate Trinity Hospital i Chicago. Akuttmottakene er et av de få tilbudene for pasienter uten helseforsikring. Foto: AP PHOTO/NTB SCANPIX
MANGLER HELSEFORSIKRING: Her blir en pasient flyttet fra akuttmottaket på Advocate Trinity Hospital i Chicago. Akuttmottakene er et av de få tilbudene for pasienter uten helseforsikring. Foto: AP PHOTO/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For barn er det en bedring å spore i undersøkelsen National Health Interview Survey for 2011.

Den viser at 7 prosent av barn og unge mangler helseforsikring, en nedgang fra 13,9 prosent i 1997, skriver nyhetsbyrået AFP.

Men for voksne i alderen 18 til 64 år er utviklingen en annen.

I denne gruppen var det 21,3 prosent som ikke var forsikret i fjor, noe som utgjør drøyt 40 millioner mennesker.

- Det har vært en generelt økende trend i andelen voksne i alderen 18-64 år som manglet forsikring på tidspunktet for intervjuet, heter det i undersøkelsen, som har basert seg på tall fra 32 amerikanske delstater.

Undersøkelsen ble offentliggjort kort tid før høyesterett i USA er ventet å komme med sin vurdering av hvorvidt president Barack Obamas helsereform er lovstridig.

Reformen har som mål å bedre tilgangen på helsetjenester for millioner av amerikanere, men er gjenstand for omfattende debatt og kontrovers.

Konflikten dreier seg om en forskrift i helsereformen som pålegger alle amerikanere som har råd til det, å kjøpe helseforsikring innen 2014.

Ifølge kritiske røster har styremaktene ingen rett til å pålegge folk slike utgifter.

(NTB)