PREHISTORISK BLODSUGER:  Dette myggfossilet har fortsatt blodet dyret det stakk for 46 millioner år siden i magen. Foto: Smithsonian Museum of Natural History
PREHISTORISK BLODSUGER: Dette myggfossilet har fortsatt blodet dyret det stakk for 46 millioner år siden i magen. Foto: Smithsonian Museum of Natural HistoryVis mer

46 millioner år gammelt blod funnet intakt i fossilmygg

Et nytt forskningsfunn er som tatt ut av «Jurassic Park».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For svimlende 46 millioner år siden i en regnskog i det som i dag er den amerikanske delstaten Montana, ble et dyr stukket av en mygg.

Insektet rakk å fylle seg med blod før den blåste ned i en innsjø. Her døde det og sank.

I vår tid ble det lille insektet av hunkjønn, funnet i en tynn skiferbit av en geologistudent. I rundt 30 år hadde han det i kjelleren sin, før det kom til Smithsonian Museum of Natural History.

Nærmere studier av fossilet viste at det inneholdt en liten sensasjon:

For første gang er det påvist at blodet myggen sugde til seg er intakt inne i fossilet, skriver forskerne i en artikkel om funnet publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Historien er til forveksling lik Michael Crichtons filmatiserte bok «Jurassic Park.»

Funnet vil likevel ikke føre til noen dinosaurkloning, sier forskerne. Dessverre, eller heldigvis, er blodet ikke gammelt nok til å stamme fra en dinosaur.

Trolig kommer det fra en fugl, ifølge forskerne. Fra tidligere studier er det i tillegg kjent at DNA-et fra dyr som blir stukket ikke kan overleve inne i insektsfossiler, skriver AP.

Blodet ble påvist ved å bruke to forskjellige typer røntgenstråling som bestemmer hvilke kjemikalier fossilet består av. Forskerne fant at insektets mage var full av jern, en viktig bestanddel i blod. Nivåene av jern var høyere enn ellers i insektskroppen og i mygg som ble brukt som kontrollobjekt. De klarte også å påvise tilstedeværelsen av pigmentet til røde blodlegemer. Til sammen var disse komponentene nok til at forskerne kunne konkludere med at de hadde påvist blod, skriver Smithsonian.