Fersk undersøkelse:

46 prosent sier ja til surrogati

- Veldig overraskende. Vi trodde at skepsisen i befolkningen var større, sier Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

KOLLISJONSKURS: - Spørreundersøkelsen vår viser tydelig at befolkningen er på kollisjonskurs med politikerne, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KOLLISJONSKURS: - Spørreundersøkelsen vår viser tydelig at befolkningen er på kollisjonskurs med politikerne, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Respons gjennomførte i sommer en undersøkelse om nordmenns forhold til surrogati og eggdonasjon på oppdrag fra Norske Kvinners Sanitetsforening.

- Kanskje har befolkningen reflektert mer over spørsmålet enn politikerne, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

- Spørreundersøkelsen vår viser jo tydelig at befolkningen er på kollisjonskurs med politikerne. Nesten halvparten ønsker å åpne for surrogati, mens på Stortinget er det bare Venstre som har åpnet for det – og da bare altruistisk surrogati, sier Grete Herlofson.

KrF: - Høyst relevant

- Undersøkelsen fra Norske Kvinners Sanitetsforening viser at det er betraktelig større motstand mot surrogati enn mot eggdonasjon, sier Olaug Bollestad (KrF), som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

- Mange mener at eggdonasjon og surrogati ikke kan blandes sammen i debatten fordi det ikke er noen automatikk i at det ene fører til det andre. Jeg mener det er høyst relevant å påpeke at det ene kan åpne for det andre.

- Når eggdonasjon tillates, og det blir vanlig at eggceller kan flyttes fra én kvinne til en annen, vil det også fjerne en skranke mot surrogati. For hvis det er like rettigheter som er hovedargumentet, hvorfor skal staten da nekte barnløse menn å få barn? Da vil det være behov for eggdonasjon, men også for at en kvinne bærer fram barnet på mannen eller parets vegne, sier Olaug Bollestad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer