46 terrorister skal prøveløslates i Storbritannia

Hemmelig dokument avslører nye innstrammede regler og tilsynsordninger.

ARRESTERT FORRIGE UKE:  Studenten, Roshonara Choudhry, sitter nå i britisk fengsel for å ha forsøkt å drepe parlamentsmedlem Stephen Timms. Foto: AP Photo/Metropolitan Police
ARRESTERT FORRIGE UKE: Studenten, Roshonara Choudhry, sitter nå i britisk fengsel for å ha forsøkt å drepe parlamentsmedlem Stephen Timms. Foto: AP Photo/Metropolitan PoliceVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph har britiske myndigheter løslatt, og er i ferd med å løslate - 46 dømte terrorister fra fengsler rundt omkring i landet.

Ifølge et hemmelig regjeringsdokument skal de løslatte utgjøre en «risiko for samfunnet» og derfor skal det igangsettes en rekke med nye sikkerhetstiltak rundt deres tilsyn og innstramminger i vilkårene for prøveløslatelse.

Etter det som anses som prøveløslatelsen av et betydelig antall islamske ekstremister krever nå britiske ministere at det skal utarbeides nye innstrammede regler og tilsynsordninger for de løslatte terroristene.

Prøveløslatelse På lik linje med andre fanger, er også terrordømte kvalifiser for løslatelse etter å ha sonet halve straffen. Løslatelsen er derimot kun på prøve, så hvis noen av de innstrammede reglene brytes må de tilbake i fengsel.

Tilsynsbetjentene har fått en liste med innstramminger og regler som gjelder for terrordømte som blir løslatt på prøve.

«De har bare lov å ha kontakt med imamer som er godkjent av britiske myndigheter, de har ikke lov til å besøke bestemte moskeer og de har ikke lov til å være i kontakt med noen med kriminelt rulleblad. De har heller ikke lov til å bruke datamaskiner. »

Ifølge det britiske justisdepartementet har minst 20 dømte terrorister fullført soningen sin og blitt løslatt hittil i år. I løpet av de neste to årene vil ytterligere 26 personer være kvalifisert for prøveløslatelse.

På alerten Ifølge den britiske avisa skal det hemmelige regjeringsdokumentet inneholde informasjon om terrorister på britisk jord, i tillegg til å inneholde instrukser om hvordan de tidligere terroristene skal håndteres under prøveløslatelsen.

Storbritannia er på alerten etter at en bombe ble oppdaget på et fly som skulle mellomlande på East Midland-flyplassen i England i forrige uke. I tillegg ble studenten, Roshonara Choudhry, arrestert for å ha forsøkt å drepe Labour-representant Stephen Timms.

Avisa anslår at det nå er omkring 100 dømte islamske terrorister i britiske fengsler.

800 personer kan utgjøre sikkerhetstrussel Ifølge The Royal United Services Institute kan over 800 muslimer ha blitt radikalisert i fengselet, og kan utgjøre en sikkerhetstrussel når de
skal løslates i løpet av de neste ti årene.

Innstrammingene kommer samtidig som regjeringen skal avgjøre om det ikke lenger skal være mulig å sette terrorister i husarrest. Flere regjeringsmedlemmer har uttrykt bekymring for at dette krenker de mistenktes borgerrettigheter.

I det hemmelige dokumentet står det videre at «enhver innstramming og tilsynsordning skal være godt begrunnet fra tilsynsbetjentens side, og det må derfor foreligge bevis for at de foreslåtte tilsynsinnstrammelser og regler er nødvendige og forholdsmessige».

Dokumentet skal også advare tilsynsbetjentene mot farene ved å håndtere terrordømte, og at de skal ha for vane å bruke sammensvergelsesteknikker, manipulasjon og tvang i relasjoner med tilsynsbetjenter.