467 irer kan ha fått smittet blodplasma

Dublin (NTB-AFP-TT): Antallet irske pasienter som fikk blodprodukter med plasma fra en CJD-smittet mann, kan være dobbelt høyt som først oppgitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan være så mange som 467 pasienter, opplyste helseminister Brian Cowen. Søndag opplyste myndighetene at 268 pasienter irer var blitt behandlet med blodprodukter med plasmaet som kom fra den norsk-britiske legemiddelprodusenten Nycomed-Amersham.

Dette produktet, som altså kan være smittet med kugalskap, eller Creutzfeldt-Jakobs syndrom, den menneskelige varianten av kugalskap, kan ha vært solgt i over 50 land, deriblant Danmark og Sverige.

Produktet som ble brukt i Irland, Amersham Pulmonate Two, er ikke solgt i Norge. Ifølge produsenten Nycomed Amersham var en en mann som senere døde av Creutzfeldt-Jakobs syndrom, blant giverne av blod som produktene ble framstilt av. Amersham Pulmonate Two brukes ved røntgen-undersøkelser av lunger.

Den irske regjeringen forsøker å tone ned oppstyret ved å si at risikoen for å bli smittet er svært liten.

Informeres

I Sverige har man besluttet å informere alle pasienter som har fått det omtalte plasmaet fra Storbritannia.

Svenske helsemyndigheter toner imidlertid også ned faren. Det opplyses at legemiddelet inneholder store mengder rent blod, noe som minsker risikoen for å få overført smitte, heter det. Det blir også påpekt at det ikke er påvist at sykdommen smitter gjennom blod, men ekspertene vet ikke med sikkerhet hvordan sykdommen smitter.

- Ingen risiko

I Danmark er 424 pasienter behandlet med det omtalte produktet fra Storbritannia.

- Som jeg ser det er det likevel ingen grunn til å anta at pasientene løper noen som helst risiko. Antakelig er risikoen ved å ha spist storfekjøtt i England, eller smurt ansiktet inn med kosmetiske produkter større, mener den danske forskningsdirektøre n Nils Strandberg Pedersen ved Statens Serum Institut.