BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført til morens hjemland i Asia i desember 2009. For halvannen uke siden kom han tilbake til Norge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført til morens hjemland i Asia i desember 2009. For halvannen uke siden kom han tilbake til Norge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer

47 barn bortført til og fra Norge i år

Kraftig økning i antall bortføringer. Bekymringsverdig, sier Justisdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Til nå i år er 29 barn blitt bortført fra Norge. 18 barn er blitt bortført til Norge i samme periode. Det viser Justisdepartementets halvårstall over bortførte barn som blir lagt fram i dag.

Disse tallene viser en sterk økning fra samme periode i fjor. I løpet av hele 2009 ble 30 barn bortført fra Norge og 27 barn ble bortført til Norge.

- Vi er bekymret over at det har vært så mange barnebortføringer til nå i år, sier Astri Aas-Hansen (Ap), statssekretær i Justisdepartementet.

Tallene over bortførte barn til Norge er også stigende.

- Vi kan bli bedre Aas-Hansen presiserer at norske myndigheter kan bli bedre på å håndtere barnebortføringssaker.

På bakgrunn av Dagbladets artikkelserie om barnebortføring, skal Justisdepartementet arrangere et møte med Kripos, Utenriksdepartementet og Politidirektoratet etter sommerferien.

- Vi vil ta opp tema som er blitt belyst i Dagbladet i denne serien, og se hvordan vi kan løse barnebortføringssakene på en bedre måte, sier Aas-Hansen.

ER BEKYMRET: Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aas Hansen (Ap), er bekymret for at vi ser en økning i barnebortføringer både til og fra Norge. Foto: Justisdepartementet
ER BEKYMRET: Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aas Hansen (Ap), er bekymret for at vi ser en økning i barnebortføringer både til og fra Norge. Foto: Justisdepartementet Vis mer

Fredag i forrige uke avslørte Dagbladet at norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn. Statistikken til Kripos samsvarer ikke med tallene fra de ulike politidistriktene. 25 av barna på Justisdepartementets statistikk har status ukjent. Utenriksdepartementet har opplyst at de ikke vet om disse barna er kommet tilbake til Norge eller ikke.

- Jeg synes det er uakseptabelt at vi ikke vet hvor disse barna er. Jeg mener vi må finne ut om sakene er løst eller ikke, sier Aas-Hansen. 

- Tallene vil stige ytterligere Tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg med doktorgrad i internasjonal barnefordeling- og bortføring fra 2009, er ikke overrasket over den voldsomme stigningen i antall bortførte barn.

- Antall barnebortføringer til og fra Norge har ligget lavt i forhold til mange andre land. Antakelig vil antall bortføringer fortsette å stige i Norge, tror Kvisberg.

Forklaringen er at det statig blir flere familier der foreldrene er fra hver sitt land, samtidig som vi ser et høyt antall samlivsbrudd.