47 ungdommer overlevde i skolestua

Massemorderen gikk forbi huset to ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): I dette huset gjemte til sammen 47 ungdommer og representanter fra Norsk Folkehjelp seg da Anders Behring Breivik gikk rundt på øya 22. juli.

Massemorderen gikk forbi huset to ganger, får Dagbladet opplyst. Ifølge overlevende skal han også ha skutt gjennom vinduet i ytterdøra.

I dag er vinduet i døra på Skolestua byttet ut med ei treplate.

GJEMTE SEG: 47 ungdommer berget livet etter å ha gjemt seg over to time i Skolestua på Utøya. - Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender. Jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid Normelan, som har tatt dette bildet.
GJEMTE SEG: 47 ungdommer berget livet etter å ha gjemt seg over to time i Skolestua på Utøya. - Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender. Jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid Normelan, som har tatt dette bildet. Vis mer

To av dem som da befant seg inne i huset 22. juli, var Jorid Holstad Normelan (20) og Vegard Wennesland (27). De har tidligere fortalt Dagbladet at det ble skutt mot ytterdøra to ganger. 

- Trodde livet var over Jorid forteller at hun ankom Skolestua cirka klokka 17.23.

Representanter fra Norsk Folkehjelp låste da ytterdøra til hytta. Deretter barrikaderte ungdommene ytterdøra og vinduene med madrasser.

I løpet av det neste kvarteret hørte Jorid at lyden av skudd stadig kom nærmere dem.

TREPLATE: Vinduet i ytterdøra på Skolestua er erstattet med ei treplate. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet
TREPLATE: Vinduet i ytterdøra på Skolestua er erstattet med ei treplate. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

- Så begynte han å skyte mot døra. Jeg trodde i det øyeblikket at livet mitt var over.

Etter å ha avfyrt to skudd gikk Breivik videre på øya, forteller Jorid.

Det var et vindu i ytterdøra, og hun var sikker på at gjerningsmannen ville låse opp døra etter å ha skutt i stykker vinduet.

- Jeg var sikker på at han hadde kommet seg inn, men så hørte vi et nytt skudd, lenger unna. Det var betryggende, men samtidig visste vi at han var klar over at vi var der. Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender, og jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid.

Gikk ikke gjennom dører Etter det Dagbladet får opplyst, har Breivik i politiavhør forklart at han ikke ville gå gjennom dører. Terroristen har sagt til politiet at han var redd for å bli angrepet. Men ungdommene visste ikke dette. I flere timer satt de inne i huset, livredde for at terroristen skulle komme tilbake og ta seg inn til dem.

Jorid forteller at de ble sittende i bygget i om lag to timer før væpnede tjenestemenn fra politiets beredskapstropp, Delta, kom og tok seg inn til dem. Ifølge Jorid var det rundt klokka 19.30.

- Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard.

Holdt vakt Ungdommene måtte bli i skolestua i en drøy halvtime før de fikk gå. Politiet spurte Vegard om han hadde sett flere gjerningsmenn, og ifølge Jorid spurte politiet ungdommene om noen hadde sett en svart koffert.

BLE REDDET: Vegard Wennesland forsto raskt at han var reddet da beredskapstroppen tok seg inn i skoklestua. - Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard. Foto: AUF
BLE REDDET: Vegard Wennesland forsto raskt at han var reddet da beredskapstroppen tok seg inn i skoklestua. - Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard. Foto: AUF Vis mer

- To fra beredskapstroppen ble igjen på hytta med oss. Den ene holdt vakt ved døra, den andre forsøkte å berolige oss, forteller Vegard, som fotograferte situasjonen.

Lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, sier ungdommene kan ha hørt at tjenestemenn snakket om sprengstoff.

- Vi fikk veldig mye forskjellig informasjon på vei ut til Utøya, blant annet at det var snakk om uidentifiserte sprengladninger. De kan derfor ha overhørt hva tjenestemennene snakket om. Vi fant for øvrig ikke noe slikt i skolestua, sier Snortheimsmoen.

HOLDT VAKT: Etter at beredskapstroppen hadde tatt seg inn til ungdommene i skolestua, delte de seg. To av dem ble igjen hos ungdommene. Den ene holdt vakt ved døra. Foto: Vegard Wennesland.
HOLDT VAKT: Etter at beredskapstroppen hadde tatt seg inn til ungdommene i skolestua, delte de seg. To av dem ble igjen hos ungdommene. Den ene holdt vakt ved døra. Foto: Vegard Wennesland. Vis mer
LIVREDD: Jorid Normelan trodde gjerningsmannen skulle ta seg inn i skolestua på Utøya, der hun og 46 andre gjemte seg 22. juli.
LIVREDD: Jorid Normelan trodde gjerningsmannen skulle ta seg inn i skolestua på Utøya, der hun og 46 andre gjemte seg 22. juli. Vis mer