KRASS KRITIKK:  Borgemester i New York, Michael Bloomberg, mener det ikke hjelper med ord fra president Barack Obama. Han krever strengere våpenlover med en gang. Foto: Eric Thayer / Reuters og Andrew Kelly / Reuters / NTB Scanpix
KRASS KRITIKK: Borgemester i New York, Michael Bloomberg, mener det ikke hjelper med ord fra president Barack Obama. Han krever strengere våpenlover med en gang. Foto: Eric Thayer / Reuters og Andrew Kelly / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- 48 000 amerikanere vil bli drept i løpet av president Obamas fire nye år

New York-borgermester Michael Bloomberg samlet pårørende mot USAs liberale våpenlovgivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dersom dere tenker at det er mange mennesker her, så er det fordi det er fryktelig mye skytevåpenvold i dette landet.

Slik åpnet New York-borgermester Michael Bloomberg sin tale til pårørende etter Connecticut-skolemassakren under en pressekonferanse i rådhuset i New York i går kveld.

SØRGET:  Etterlatte og innbyggere i Newtown i Connecticut var samlet i sorg i går. Mandag ble de to første av de 20 drepte barna gravlagt. Eric Thayer / REUTERS / NTB Scanpix
SØRGET: Etterlatte og innbyggere i Newtown i Connecticut var samlet i sorg i går. Mandag ble de to første av de 20 drepte barna gravlagt. Eric Thayer / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Til å stå ved siden av seg under talen hadde Bloomberg, som er en av lederne i organisasjonen «Ordførere mot ulovlige skytevåpen», invitert flere titalls etterlatte etter skytevåpenvold.

- Til alle dere som mistet deres kjære: Våre hjerter er knust, og vi våre bønner går helt klart til dere, sa han videre.

34 skytevåpendrap daglig Bare timer etter at gjerningsmannen Adam Lanca (20) utførte den grusomme skolemassakren på Sandy Hook barneskole i Newtown forrige fredag, hvor 20 barn i alderen og seks voksne ble skutt og drept, krevde Bloomberg strengere våpenlover.

- I går kveld sa presidenten at han skulle bruke all sin makt på å sette en stopper for disse tragediene, men jeg stiller meg kritisk til at han gjør det. Ord alene kan ikke hjelpe nasjonen vår, bare handling kan gjøre det. Våpenvold er en epidemi  og en nasjonal tragedie som krever mer enn ord. Vi er den eneste industrielle landet som har dette problemet. I hele verden, er vi det eneste. Derfor trenger vi øyeblikkelig, nasjonal handling fra presidenten og Kongressen. Det burde være øverst på deres agenda, talte Bloomberg.

Han slaktet politikerne Washington DC., som han mener er mer opptatt av å bli gjenvalgt, og å ikke utfordre den mektige våpenlobbyen - enn å redde liv.

TENTE LYS:  Lys ble tent for de 20 barna og de seks voksne som ble drept på barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut fredag. / REUTERS / NTB Scanpix
TENTE LYS: Lys ble tent for de 20 barna og de seks voksne som ble drept på barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut fredag. / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Skytevåpenvold tar livet av 34 amerikanere hver eneste dag. Det betyr at rundt 48 000 amerikanere vil bli drept i løpet av president Obamas fire nye år. Det er omtrent like mange amerikanere som de som døde under Vietnamkrigen, sa han og understreket at massakren ved Sandy Hook barneskole dessverre ikke er et engangstilfelle.

- Og siden 1968, da Robert F. Kennedy og Martin Luther King junior ble drept,  har omtrent 400 000 amerikanere blitt drept med skytevåpenvold, og det er flere amerikanerne enn dem som døde under andre verdenskrig.

For nye våpenlover I en meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters går det fram at 50 prosent av amerikanerne mener det må være strenge reguleringer av våpensalg.

På forrige måling - foretatt før skolemassakren - svarte kun 42 prosent at de ønsket en tøffere våpenlov.

I sommer prøvde politikerne i Newtown å innføre nye våpenlover, etter at lokalbefolkningen over lengre tid har klaget på ukontrollert skyting og eksplosjoner i boligområder i byen. 

Det lokale politiet registrerte over 50 skuddvekslinger i løpet av juni - en dobling hvis man sammenligner med samme måned i 2011.

Forslaget til nye våpenlover ble imidlertid forkastet etter at folk ble rasende og mente de forsøkte å fjerne «folks frihet».

Tok morens skytevåpen Lørdag skrev Dagbladet at Connecticut-massemorderens mor, Nancy Lanza, lærte sønnene Adam (20) og Ryan (25) å bruke våpen. Nancy skal ha vært spesielt interessert i våpen, og blir av flere beskrevet som en våpensamler.

- 48 000 amerikanere vil bli drept i løpet av president Obamas fire nye år

Dan Holmes, en tidligere venn av Nancy, sier til New York Post at hun ofte tok med sønnene på skytebanen.

Hun hamstret også mat og forberedte seg på dommedag.

Facebook-siden til National Rifle Association (NRA), som i forrige uke flagget på Twitter at de hadde 1,7 millioner «likes», var mandag nede, melder AFP.