Cold case:

48 år gammel drapsgåte løst

Politiet avslørte mannen som sto bak drapet på 16 år gamle Sharron Priors etter DNA-gjennombrudd.

VOLDTATT OG DREPT: 16 år gammel ble Sharron Prior funnet voldtatt og drept i Montréal i Canada. Foto: Politiet i Longueuil / Facebook
VOLDTATT OG DREPT: 16 år gammel ble Sharron Prior funnet voldtatt og drept i Montréal i Canada. Foto: Politiet i Longueuil / Facebook Vis mer
Publisert
Annonse

Det er 29. mars 1975. Den kanadiske 16-åringen Sharron Prior har avtalt å møte noen venner på den lokale pizzasjappa i Pointe-Saint-Charles i Montréal, men hun dukker aldri opp.

Noen dager seinere blir hun funnet voldtatt og drept i bydelen Longueuil.

Siden har familien lett hvileløst etter svar, og nå har de endelig fått det.

- 100 prosent sikre

Tirsdag ettermiddag, kanadisk tid, bekreftet politiet i Longueuil under en pressekonferanse at de nå kan være hundre prosent sikre på at de har funnet Sharrons drapsmann.

48 år etter at liket hennes ble funnet.

- Å løse drapssaken vil ikke gi oss Sharron tilbake, men å vite at drapsmannen ikke lever lenger, og dermed ikke kan drepe flere, gir oss til en viss grad en avslutning på et langt kapittel i våre liv, sa Doreen Prior, Sharrons søster under pressekonferansen.

SØSTRE: Moreen (t.v) og Doreen Prior, Sharrons søstre, uttalte seg under tirsdagens pressekonferanse. Foto: Christinne Muschi / Pa Photos / NTB
SØSTRE: Moreen (t.v) og Doreen Prior, Sharrons søstre, uttalte seg under tirsdagens pressekonferanse. Foto: Christinne Muschi / Pa Photos / NTB Vis mer

Også Sharrons 85 år gamle mor, Yvonne Prior, og søstera Moreen var til stede.

Bedre teknologi

Gjennombruddet i cold case-saken er omtalt i amerikanske WCHS-TV, kanadiske Montréal Gazette, samt flere store, internasjonale - deriblant The Guardian.

Over 100 mistenkte ble sjekket ut av saken gjennom åras løp, men det ble aldri foretatt noen arrestasjoner.

Takket være forbedret DNA-teknologi, ble det gjort store framskritt i saken i fjor.

DNA-funnene fra ei T-skjorte på åstedet, samt fra Sharrons bukser og undertøy, gjorde det nå mulig for politiet å snevre inn søket på gjerningspersonen.

Til slutt kom de fram til at vedkommende het Romine til etternavn.

Dette, kombinert med et søk i strafferegisteret, økte mistanken mot en person som aldri hadde vært nevnt i saken tidligere: Franklin Maywood Romine.

Fyldig rulleblad

Politiets nye mistenkte var fra West Virginia i USA, men hadde flere voldssaker registrert på seg i Montréal på 70-tallet. Han hadde også bodd i Longueuil-området på tidspunktet Sharron ble drept.

RULLEBLAD: Politiet oppdaget at Franklin Maywood Romine hadde et fyldig rulleblad i både USA og Canada. Foto: Politiet i Longgueuil / Facebook
RULLEBLAD: Politiet oppdaget at Franklin Maywood Romine hadde et fyldig rulleblad i både USA og Canada. Foto: Politiet i Longgueuil / Facebook Vis mer

Da politiet i tillegg undersøkte rullebladet hans i den amerikanske delstaten, fant de blant annet at han var dømt for voldtekt på en kvinne i byen Parkersburg i hjemstaten i 1974.

Ifølge WCHS-TV skal han ha blitt løslatt mot kausjon og deretter flyktet til Canada kort tid seinere.

Franklin døde under mystiske omstendigheter allerede i 1982 i Verdun i Montréal. Etterforskerne har foreløpig ikke klart å oppdrive dokumentasjon på hva 36-åringen døde av. Levningene hans ble deretter utlevert til familie, og begravd på en kirkegård i West Virginia.

Fant svar hos brødrene

Til tross for Franklins død, ga to av hans gjenlevende brødre likevel politiet mulighet til å løse saken.

Etter at begge brødrene frivillig ga hver sin DNA-prøve, viste resultatet at det var 140 millioner ganger større sannsynlighet for at DNA-et funnet på åstedet tilhørte broren deres enn noen annen person i verden, ifølge WCHS-TV.

I mars i år ble det derfor sendt en søknad om å få åpne Franklins grav for å innhente DNA. Søknaden ble innvilget, og 2. mai ble levningene hans gravd opp og testet.

Hyllet moras innsats

I forbindelse med et vitnemål for å få graven åpnet, ga Eric Racicot, politioverbetjent i Longueuil, Sharrons mor mye av æren for at saken aldri ble lagt bort.

LETTE ETTER SVAR: Både Sharrons søstre, Moreen (t.v.) og Doreen (t.h), og Sharrons mor, Yvonne har viet mye tid til å finne Sharrons drapsmann de siste 48 åra. Foto: Christinne Muschi / Pa Photos / NTB
LETTE ETTER SVAR: Både Sharrons søstre, Moreen (t.v.) og Doreen (t.h), og Sharrons mor, Yvonne har viet mye tid til å finne Sharrons drapsmann de siste 48 åra. Foto: Christinne Muschi / Pa Photos / NTB Vis mer

- Hun har viet hele livet sitt til å finne datteras drapsmann. Det er grunnen til at vi aldri ga opp i løpet av alle disse åra, sa han, ifølge Montreal Gazette.

Nå skal det også undersøkes om Franklin Maywood Romine kan knyttes til flere uløste saker, opplyser WCHS-TV.

- Jeg har allerede mottatt telefoner fra cold case-etterforskere i blant annet West Virginia og Ohio, opplyser Racicot, til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer