48 begravelsesdeltagere drept i bombeangrep

Det siste i en rekke angrep.

BOMBEANGREP: Bomben var plassert i en bil som var parkert utenfor dette bryllupsteltet. Foto: AFP
BOMBEANGREP: Bomben var plassert i en bil som var parkert utenfor dette bryllupsteltet. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bilbombe rammet en begravelse i det hovedsakelig sjiamuslimske området i Bagdad. 48 mennesker ble drept.

Bilen som eksploderte var parkert i nærheten av begravelsen. 78 andre ble skadd i eksplosjonen som skjedde rundt klokken 14.00 i det nord-vestlige Shula-området i Bagdad.  

I det politiet kom til åstedet ble de angrepet av rasende begravelsesdeltakere som anklaget dem for ikke å gi de sørgende tilstrekkelig beskyttelse.

Den 22 år gamle studenten Ali Kamil fortalte ifølge BBC at han løp til åstedet og så at det brant sterkt. Flere biler i området hadde fått skader.  

Ifølge andre vitner skal politiet ha skutt i luften for å spre den sinte folkemengden, men at de deretter ble angrepet av væpnede menn som skjøt tilbake. Det er uklart om noen ble såret i skytingen.  

Til slutt ble militæret sendt inn for å gjenopprette orden.

Samme dag ble fem personer drept og 21 såret av en veibombe i en annen del av Bagdad. En annen bombe plantet inne i en minibuss i Jihad-nabolaget tok livet av to mennesker og såret syv.  

Angrepet mot begravelsen er det siste i en rekke av aksjoner. Den siste måneden har en flom av bombeangrep mot pilegrimer, politi og sikkerhetsstyrker tatt livet av 170 personer i Irak.  

I forrige uke ble flere titalls sjiamuslimer drept av bomber som rammet den årlige pilegrimsferden til den hellige byen Karbala.  

Bruken av vold har steget samtidig som de amerikanske styrkene forbereder seg på å trekke seg ut av Irak i slutten av 2011. Økningen av vold er en stor utfordring for Iraks statsminister Nouri al-Maliki og hans skjøre koalisjonsregjering som ble dannet forrige måned.

Volden i Irak har lagt seg kraftig siden høyden på sekteriske drap rundt 2006-07, men fortsatt herjes landet av angrep omtrent daglig.