48 pågrepet i narkoaksjon i Oslo

Storstilt politiaksjon for å redde Grünerløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka er like før 21.00 på Grünerløkka i Oslo sentrum. To menn er nettopp pågrepet av oslopolitiet. En av dem for å selge hasj, den andre for å kjøpe.

Politiet avhører kjøperen på stedet og dimitterer han, men selgeren slipper ikke like lett. Politiet mener han har dumpa hasjen i en skråning langs Akerselva ved Vaterdalen.

Den 7 år gamle narkohunden Tilda er på jobb for å snuse frem det ulovlige stoffet.

48 pågrepne
Politiet har de siste dagene holdt en storstilt aksjon mot narkotikahandelen på Nedre Grünerløkka i Oslo sentrum.

Problemet har vært der i flere år, men i sommer har det virkelig eksplodert. Pusherne har blitt mer pågående og beboerne i området har blitt redde.

- Beboerne mobiliserer seg. Handelen skjer bokstavelig talt på trappene deres. Før var de påtrengende langs elva, men nå har de beveget seg opp i gatene og er påtrengende der også. De som bor her blir tilbudt narkotika hele tida, sier leder Geir Tveit for Forebyggende avdeling i oslopolitiet til Dagbladet.no.

Aksjonens hoveddager var i går og på mandag. Til sammen har 48 personer blitt pågrepet av politet. Fem av disse var kvinner. 12 personer var asylsøkere.

Alderen på de som enten kjøper eller selger spenner seg ifølge politiet fra 16 til 50 år.

NARKOAKSJON: Beboerne på Søndre Grünerløkka i Oslo er lei av de pågående narkoselgerne og mener de ødelegger nabolaget deres. Geir Tveit (til venstre) leder denne uka "Aksjon Nedre Grünerløkka" som skal gi gatene tilbake til beboerne. Til høyre er førstebetjent Øyvind Haslestad. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET
NARKOAKSJON: Beboerne på Søndre Grünerløkka i Oslo er lei av de pågående narkoselgerne og mener de ødelegger nabolaget deres. Geir Tveit (til venstre) leder denne uka "Aksjon Nedre Grünerløkka" som skal gi gatene tilbake til beboerne. Til høyre er førstebetjent Øyvind Haslestad. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET Vis mer

Personene som har blitt pågrepet med narkotika på seg har hatt opp mot 60 gram på seg. I tillegg til hasj beslagla politiet også noe kokain og amfetamin.

- I tillegg har hundene våre avslørt en rekke narkodepoter som vi ikke kan tilknytte til personer i området med større kvantum, opplyser politiet.

De har ikke fått summert opp den endelige mengden.

Aktiviteten flyttet over natta
Mandag aksjonerte politiet mest i kjerneområdet langs Akerselva ved Eventyrbrua, rundt Søndre gate og oppover i Grünerløkka-gatene. Etter massearrestasjonene forflyttet narkosalget seg fort innover mot Vaterland på tirsdag.

Geir Tveit leder «Aksjon Nedre Grünerløkka» denne uka. Han og førstebetjent Øyvind Haslestad patruljerer gatene. Det er midt på dagen, sola skinner og det er lite narkotika-aktivitet i gatene.

- De ser at vi er her. Men mens vi går her møter vi mange kjente i sivilt. Når vi er borte dukker nok handelen opp igjen, sier Tveit.

Bjørnar Johansen har bodd i Søndre Gate på Grünerløkka de siste 28 årene. Han stopper de to uniformerte politimennene på gaten og sier sin mening om problemet i nabolaget hans.

- Det er for jævlig at det skal være slik. Området blir ødelagt, sier Johansen til Dagbladet.no.

48 pågrepet i narkoaksjon i Oslo

Han har sett en økende mengde med ran og påtrengende personer som tilbyr nær sagt hvem som helst narkotika. Det kan være kvinner med barnevogn eller ungdommer til eller fra skolen.

- Politiet gjør så godt de kan og jeg håper dette tiltaket hjelper, men jeg frykter at om 10 minutter er langerne tilbake igjen, sukker Johansen.

Egne koder på salgshjørnene

Salget på gata er godt organisert. Politiet forteller at langerne har sitt eget gatespråk hvor de varsler hverandre med forskjellige signaler dersom politiet eller andre farer er på ferde.

- De er veldig observante og ser ofte sivil politi enkelt. Det kan virke enkelt å bare plukke opp disse personene fra gata, men det er ikke alltid like enkelt. De har sjelden mye stoff på seg. Med hjelp av telefon eller andre signaler får de andre til å hente forsyninger fra et depot dersom de skal selge noe, sier Haslestad til Dagbladet.no.

Anne Mikkelsen er styreleder i Torvbakkgata borettslag på Nedre Grünerløkka. Hun er en av flere engasjerte personer som ønsker en umiddelbar stopp på narkosalget i deres populære naboelag.

- Vi er så utrolig trøtte av narkosalget på trappene våre. Det er veldig ubehagelig å ha det så tett innpå, sier Mikkelsen.

Ønsker Storberget på banen 

I gatene henger det plakater som opplyser om et allmøte for beboerne neste uke. Der skal de som ønsker en stopp på problemet møtes for å finne ut hvordan de skal ta tilbake gatene deres.

- Dette er organisert kriminalitet som er i ferd med å etablere seg i området vi bor i. Politiet har selvfølgelig et ansvar, men organisert kriminalitet er et nasjonalt problem som justisminister Knut Storberget må ta tak i, sier Mikkelsen

Hun mener også kjøperne bør vite hva de gjør med nærmiljøet når de velger å handle narkotika.

- De støtter organisert kriminalitet og de ødelegger nabolaget vårt. Her går barn til skolen og tenåringer blir satt under et voldsomt press på gata. Vi kan ikke ha det sånn. Vi kan ikke la disse menneskene drive narkobaser i bakgårdene våre, sier Mikkelsen, som setter spørsmålstegn til hva som vil skje når politiets aksjon er over.

På Vaterland leter narkohunden Tilda (7) etter stoffet politiet mener den pågrepede mannen har dumpa i veikanten. Hun leter febrilskt - men finner bare emballasjer med hasjrester i. Mange emballasjer.

- Hasj lukter veldig mye. Dessverre er denne skråningen full av gamle emballasjer med stoffet, som også lukter veldig mye. Hadde det bare vært denne ene pakka hadde hun funnet det med en gang, men her kryr det av hasjlukter, sier polititjenestekvinnen som leder 7-åringen i hennes arbeid.

LETER LANGS ELVA: Gangveien langs Akerselva fra Vaterland til Grünerløkka er full av narkorester, skal vi tro snusfornuften til Tilda (7).
HASJ OG BÆSJ: Geir Tveit og Øyvind Haslestad forteller at det blir funnet masse avføring langs elva. - Blant avføringen finner vi masse hasjdepoter. Og dette kjøper folk og bruker!, sier politimennene oppgitt.
TRAPPER OPP LETINGEN: Tilda (7) bruker lang tid på å finne det mistenkelige dopet.
TOMME HASJGATER: Når uniformert politiet patruljerer gatene, skygger narkoselgerne unna.
PEKER PÅ PROBLEMET: Bjørnar Johansen har bodd i Søndre Gate i 28 år og har fulgt narkoproblemet i nabolaget sitt. - Det er helt for jævlig, sier han.