MASSEVOLDTEKT: En kvinne som skal ha vært offer for massevoltekt trøster sin sønn i byen Fizi i Kongo i februar i år. Hennes identitet blir holdt skjult av sikkerhetsgrunner. Hun er en av nesten 50 kvinner som skal ha blitt voldtatt under et raid av kongolesiske soldater natt til 1. januar i år. Foto: AP Photo/Pete Muller
MASSEVOLDTEKT: En kvinne som skal ha vært offer for massevoltekt trøster sin sønn i byen Fizi i Kongo i februar i år. Hennes identitet blir holdt skjult av sikkerhetsgrunner. Hun er en av nesten 50 kvinner som skal ha blitt voldtatt under et raid av kongolesiske soldater natt til 1. januar i år. Foto: AP Photo/Pete MullerVis mer

- 48 voldtekter i timen

Voldtektstallene i Kongo er enda høyere enn tidligere antatt, ifølge ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo har tidligere blitt omtalt som det verste stedet i verden å være kvinne, mye på grunn av de høye voldtekts- og overgrepstallene.

Voldtekt og voldelige overgrep mot kvinner har vært et stort problem under borgerkrigene som har herjet det østlige Kongo de siste tiårene.

Øst i landet kjemper fortsatt flere militsgrupper om lokal kontroll. Konfliktene fører til vedvarende overgrep mot sivilbefolkningen.

Nå viser en ny studie, som skal publiseres i American Journal of Public Health i juni, at mer enn 400.000 kvinner ble voldtatt i Kongo i løpet av 12 måneder mellom 2006 og 2007.

Tallene innebærer at 1152 kvinner ble voldtatt daglig - som tilsvarer 48 voldtekter i timen.

Verst i Kivu - Det er skremmende tall, sier Michelle Hindin til AP. Hun er professor ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, som spesialiserer seg på kjønnsrelatert vold.

Dataene stammer fra enkeltintervjuer med kvinner.

Den høyeste forekomsten av kvinner som fortalte at de hadde blitt voldtatt, var i den nordlige Kivu-provinsen. Der fortalte 67 av 1000 kvinner at de hadde blitt voldtatt minst én gang.

58 ganger høyere risiko For landet i sin helhet var tallet 29 per 1000 kvinner, noe som i seg selv er et svært høyt tall. Voldtektsstatistikken i USA viser til sammenligning at én av 2000 kvinner voldtas årlig.

Det betyr at kongolesiske kvinner gjennomsnittlig har 58 ganger høyere sjanse for å bli voldtatt enn amerikanske.

- Voldtekt i Kongo har utviklet seg i et lovtomot rom, og har blitt til en av vår tids store humanitære kriser, sier Michael VanRooyen ved Harvard Humanitarian Initiative.

Voldtektsdømte soldater Natt til 1. januar i år stormet en gruppe kongolesiske regjeringssoldater inn i byen Fizi i Kongo. Nesten 50 kvinner skal ha blitt voldtatt av soldatene.

21. februar i år sto elleve soldater for retten og måtte svare for ugjerningene. Ti av dem ble dømt i det som er den mest profilerte voldtektssaken som har vært oppe i kongolesisk rett.

En oberst ble dømt til 20 års fengsel i saken. Han er med det den høyest dekorerte offiser som har blit dømt for voldtekt i Kongo.

DØMT: En kongolesisk politimann står vakt i byen Baraka 21. februar. I det provisoriske rettslokalet innenfor ble ti av elleve tiltalte soldater dømt for forbrytelser mot menneskeheten etter et voldtektsraid natt til 1. januar i år. Blant de dømte var også Lt. Col. Mutuare Daniel Kibibi, som ble dømt til 20 års fengsel. Foto: AP/Pete Mueller
DØMT: En kongolesisk politimann står vakt i byen Baraka 21. februar. I det provisoriske rettslokalet innenfor ble ti av elleve tiltalte soldater dømt for forbrytelser mot menneskeheten etter et voldtektsraid natt til 1. januar i år. Blant de dømte var også Lt. Col. Mutuare Daniel Kibibi, som ble dømt til 20 års fengsel. Foto: AP/Pete Mueller Vis mer