STANSET SKIPENE: Israelske styrker gikk i går morges til aksjon mot nødhjelp-skipene med aktivister på vei til Gaza. Minst ni personer ble drept da soldater bordet flere av skipene. Nå ligger de i arrest i Israel. FN krever at samtlige aktivister og skip løslates umiddelbart. Foto: REUTERS/Uriel Sinai/SCANPIX
STANSET SKIPENE: Israelske styrker gikk i går morges til aksjon mot nødhjelp-skipene med aktivister på vei til Gaza. Minst ni personer ble drept da soldater bordet flere av skipene. Nå ligger de i arrest i Israel. FN krever at samtlige aktivister og skip løslates umiddelbart. Foto: REUTERS/Uriel Sinai/SCANPIXVis mer

480 aktivister holdes i israelske fengsler

FN krever at samtlige løslates og at skipene får dra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 480 passasjerer fra nødhjelp-konvoien som ble bordet av israelske soldater i går morges holdes nå i varetekt i israelske fengsler, skriver Jerusalem Post.

Tre av dem er nordmennene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi. De befinner seg i fengsel i byen Beersheba, sør i Israel. Ifølge Utenriksdepartementet er de uskadd og skal trolig gjennom deportasjonsavhør.

Israel er nå nødt til å bestemme seg hvilke aktivister de skal deportere eller hvilke de skal holde i landet og eventuelt straffeforfølge gjennom domstolsapparatet. Noen har også fått valget. Fire av ni svensker valgte fengsel.

Den meste kjente, Henning Mankell, har ikke bestemt seg ennå, ifølge svensk UD.

48 sendes hjem Jerusalem Post viser til israelsk radio som melder at flesteparten skal sendes ut av landet.

I dag tidlig ble 48 av nødhjelp-aktivistene overført til Ben Gurion internasjonale flyplass og skal settes på første fly til deres respektive hjemland.

En av de som er arrestert er sheikh Raed Salah. Han er leder for den nordre delen av Den islamske bevegelsen i Israel.

FN fordømmer FNs sikkerhetsråd fordømmer i dag tidlig handlingene som førte til at sivile liv gikk tapt under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza i går morges.

Rådet, som hadde krisemøter i natt, ber om det settes i gang en uavhengig etterforskning av saken. Minst ni personer ble drept da israelske soldater bordet det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara på internasjonalt farvann, cirka 65 kilometer utenfor Gazas kyst i går.

Sikkerhetsrådet krever at samtlige aktivister løslates og at skipene får forlate havnene i Israel.

- Sabotert Men å slippe skipene kan by på utfordringer. Jerusalem Post skriver at flere av skipene har skader og at de ble sabotert av den israelske hæren under aksjonen i går, hintet viseforsvarsminister Matan Vilna om i dag tidlig.

SKAL I AVHØR: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi sitter nå fengslet i byen Beersheba. Foto: Freegaza / Scanpix
SKAL I AVHØR: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi sitter nå fengslet i byen Beersheba. Foto: Freegaza / Scanpix Vis mer

I et intervju med israelsk radio ble han spurt om det ikke var mulig å stanse skipene på en mer moderat måte enn hva som ble gjort.

- Ethvert alternativ ble vurdert. Det var ti færre skip i flåten enn det som var planlagt, svarte han.

- Vil stoppe nye skip Han legger til at det til slutt ikke fantes andre valg enn å stoppe skipene, for da hadde lasten blitt fraktet til terrorbaser på Gazastripen, mener han.

Viseforsvarsministeren er klar på at de kommer ikke til å vike for eventuelle nye skip som skulle sette seil mot Gazastripen. Aftenposten skriver i dag at Free Gaza Movement er i ferd med å sende et nytt skip til området.

- Vi vil ikke la noen skip nå Gaza og forsyne det som har blitt en terroristbase som truer Israels hjerte, sier visestatsminister Matan Vilnai til israelsk radio, melder NTB.

ARRESTERT: Sheik Raed Salah, lederen av den nordre grenen av Den islamske bevegelsen i Israel. Foto: AP/Tara Todras-Whitehill/SCANPIX
ARRESTERT: Sheik Raed Salah, lederen av den nordre grenen av Den islamske bevegelsen i Israel. Foto: AP/Tara Todras-Whitehill/SCANPIX Vis mer