VENTER PÅ BUSSEN: Afghanske migranter venter på å komme ombord på en buss på den greske øya Lesvos i Hellas i går. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis
VENTER PÅ BUSSEN: Afghanske migranter venter på å komme ombord på en buss på den greske øya Lesvos i Hellas i går. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis Vis mer

48.000 migranter til Hellas på fem dager

Antallet er det høyeste i løpet av én uke noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av fem dager er det kommet 48.000 migranter og flyktninger til Hellas, ifølge IOM. Antallet er det høyeste i løpet av én uke noen gang.

Rekorden ble satt i løpet av de fem dagene fram til onsdag denne uken, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Dermed har antallet som har ankommet Sør-Europa så langt i år, vokst til 681.000.

I Syria har antallet internt fordrevne mennesker sunket fra 7,6 millioner til 6,3 millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. En av årsakene kan være at mange syrere har flyktet til Europa.

Ute i kulda Migrantene som kommer til Hellas tar seg videre inn i sentraleuropa via Balkan.

Flere tusen flyktninger og migranter måtte tilbringe natt til fredag ute i kulda ved grensa mellom Serbia og Kroatia.

Temperaturen sank til nesten 0 grader ved grenseovergangen hvor migrantene fikk beskjed om å vente, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årsaken var at kroatisk politi midlertidig stengte grensa.

- Det var en veldig kald natt, fastslår Maher Is'haqat som jobber for FNs høykommissær for flyktninger.

Blant migrantene er det små barn, og mange av familiene tente bål og prøvde å holde varmen med tepper og telt. På morgenen begynte kroatisk politi å slippe små grupper av mennesker over grensa.

Vil tvinge kommunene Mange av migrantene er på vei mot Tyskland, Sverige og Norge.

Norske kommuner bør ikke kunne nekte å bosette flyktninger og asylsøkere, mener Arbeiderpartiets Irene Johansen.

Hun ser til Sverige, der regjeringen går inn for å fjerne den lokale retten til å fatte bosettingsvedtak.

- Når staten Norge har sagt ja til opphold, mener jeg det blir helt feil at kommunen skal si nei takk, sier Johansen til Dagsavisen.

Ap-representanten mener det ikke er tilstrekkelig å bare oppfordre kommunene til å ta imot flere.

- Jeg hører statsministeren snakker om dugnad, men jeg tenker at vi er forbi det punktet. Nå trenger vi et nytt regime, sier Johansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Ifølge Dagsavisen ble tvangsbosetting diskutert under Arbeiderpartiets gruppemøte på Stortinget onsdag denne uka. Else-May Botten mener tiden er inne for å tenke nytt, selv om hun ikke direkte tar til orde for bruk av tvang.

- Det kan ikke være slik at de som allerede er flinke til å ta imot bare presses til å ta imot flere, mens nabokommuner ikke løfter en finger, sier hun til Dagsavisen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer