481 sørkoreanere også tatt

Nord-Korea innrømmet å ha kidnappet minst 11 japanere på 70- og 80-tallet. Nå lurer Sør-Korea på hvor det er blitt av hundrevis av sørkoreanere som har lidd samme skjebne. 481 sørkoreanere antas å være i live i nordkoreansk fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nordkoreanske etterretningstjenestens metoder har sjokkert Japan. De har innrømmet å ha brukt ubåter til å kidnappe småjenter på stranda i Japan for at deres agenter skulle bli lært opp i japansk språk og kultur.

President Kim Jong-il kom med innrømmelsen under et forsoningsmøte med den japanske statsministeren Junichiro Koizumi. Minst fire av de kidnappede japanerne skal fremdeles være i live, men de fleste skal være døde, melder nyhetsbyrået AP.

3 790 sørkoreanere bortført

Etter krigen som endte i 1953 skal Nord-Korea ha bortført 3 790 sørkoreanere, de aller fleste av dem fiskere. Alle unntatt 486 skal ha blitt sendt tilbake til Sør-Korea.

Nå ber regjeringen i sør om at de i nord gjør rede for mankoen. Slektninger av de savnede har i årevis krevd å få vite deres skjebne.

Torsdag møtte et titalls sinte sørkoreanere opp på kontoret til Gjenforeningsdepartementet i Sør-Korea og krevde at regjeringen får tilsvarende innrømmelser som det Japan har fått.

- Holdes ikke mot sin vilje

Myndighetene i Pyongyang nekter for at de holder sørkoreanere i landet mot sin vilje, og understreker at det ikke har vært noen kidnappinger de siste årene.

Siden år 2000 har det vært fem runder med gjenforeninger mellom de to statene der slektninger som har vært separert på grunn av grensene har fått møte hverandre. Korea ble delt i 1945.

<B>KREVER SVAR: Slektningene av de 481 savnede sørkoreanerne krever at deres regjering presser Nord-Korea til å gi svar.
FIKK INNRØMMELSEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-il innrømmet at de hadde kidnappet minst 11 japanere under det første statsbesøket mellom de to land i Pyongyang tirsdag. Nå vil sørkoreanerne også ha svar.