4819 barn sitter på vent

På asylmottak i Norge.

Hverdagen for barn og unge på asylmottak i Norge er preget av venting og usikkerhet. Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Hverdagen for barn og unge på asylmottak i Norge er preget av venting og usikkerhet. Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru AksuVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Gutter og jenter sitter og venter..."

Det kjente bordverset blir sunget av en leende barneflokk som har inntatt pizzarestauranten i Bodø.

-Æ e sulten, roper en av guttene på ekte nordnorsk.

Barna her er fra Iran, Etiopia, Somalia, Marokko, Russland og Palestina. Noen av jentene bærer slør, andre ikke, men felles for dem alle er den syngende nordlandsdialekten.

Det er ikke alltid så lett å sitte pent og vente når man er pizzasulten, selv om disse barna er vant til å vente. For dem er venting en del av hverdagen. Barna bor på asylmottak og venter på svar på søknaden om å få bli i Norge.

- Hver dag før han går på skolen, sier sønnen min på seks år at han håper at svaret kommer i dag, forteller Tamer. Han venter på svaret fra norske myndigheter sammen med kona og tre barn på to, fire og seks år.

Han har ventet i et år nå. Abed (navn endret) liker seg på skolen, men tolvåring mistrives sterkt på asylsmottaket hvor han bor sammen med moren og to søstre.
Han har ventet i et år nå. Abed (navn endret) liker seg på skolen, men tolvåring mistrives sterkt på asylsmottaket hvor han bor sammen med moren og to søstre. Vis mer

- Fireåringen går i barnehage og seksåringen går på skole. De stortrives og er trygge her, sier Tamer på et litt famlende norsk.

- Vi har bodd her i ni måneder siden — var det riktig? spør han, og forteller at han snakker flere språk og holder på å lære seg norsk nå. Barna hans prater allerede flytende norsk og har norske venner.

- Men et asylmottak er ikke noe sted for barn. De snakker med vennene sine fra andre familier som kommer fra samme sted som oss, og vet at mange av dem har fått avslag. Seksåringen skjønner godt at vi kanskje ikke får bli. Selv om vi er trygge her, er det ikke godt for barn å gå og vente, sier Tamer alvorlig.

- En sårbar gruppe
"Dette er en sårbar gruppe som særlig har behov for et godt aktivitetstilbud." Det sier justisdepartementet om de 4 819 barna som bor i norske asylmottak. Noen av dem er her lenge mens de venter på svar fra UDI, og de går i norske barnehager og skoler og lærer norske bordvers som de synger på norske dialekter.

- Jeg liker meg på skolen, men ikke på mottaket, sier Abed (navnet er endret, journ. anm.). 12-åringen snakker med lav stemme og smiler litt forsiktig. Abed bor på mottaket sammen med moren og en lillesøster og en storesøster.

- Vi gjør ingenting der. Jeg har norske venner som jeg er sammen med på skolen, men på mottaket snakker alle barna forskjellige språk. Det er ikke så lett å komme i kontakt med andre. Jeg vil helst ikke bo på mottaket, sier han og ser ned.

Abed har bodd i Norge i ett år og snakker godt norsk. Han og familien har fått avslag på asylsøknaden. Nå venter de på svar på klagen på avslaget. De vet godt at de kan få et avslag til, et endelig avslag.  Akkurat det har ikke Abed lyst til å tenke på nå. Bowling og pizza er et kjærkomment avbrekk på en lørdags ettermiddag. Det er Redd Barna som har invitert barna fra mottaket ut på tur.

- Barns rettigheter krenkes
- At barn tilbringer år av sine liv i asylmottak, er uholdbart. Mottak er ikke et godt sted å leve for barn. Barns rett til likeverdig helse, utdannings- og fritidstilbud krenkes daglig i mottak, sier seksjonssjef i Redd Barna Janne Raanes.

Amin (t.v) og Rashid har vært med å skrive boka "Mens vi venter", som blir gitt ut av Redd Barna denne måneden. I boka forteller barn og ungdommer om drømmer og savn, om hverdager og ventedager, om hva de trives med og hva de skulle ønske var annerledes. FOTO: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Amin (t.v) og Rashid har vært med å skrive boka "Mens vi venter", som blir gitt ut av Redd Barna denne måneden. I boka forteller barn og ungdommer om drømmer og savn, om hverdager og ventedager, om hva de trives med og hva de skulle ønske var annerledes. FOTO: Redd Barna/Kristin Sommerseth Vis mer

Yousef fra Palestina nikker når han hører dette. Han er i tjueårene og venter på svar fra UNE om han får bli i Norge.

- Det er ventingen som tar på. Det er ingen måte å leve på for voksne, og for barn er det umenneskelig. Mange barn kommer til Norge når de er bitte små og blir på mottaket i to-tre år. Så får familien avslag og må reise hjem. Men hva er hjem? Barnet snakker norsk, går i barnehage her og har ingen minner fra landet som foreldrene dro fra, forteller han på en blanding av flytende engelsk og en litt nyere norsk.

- Jeg søker selv om asyl i Norge, og vet hvordan hverdagen er på mottakene. Noen av barna kommer fra krigsområder og er traumatiserte. At de må bo i en usikker situasjon, kanskje i årevis, på et mottak gjør det verre. Du må fylle dagene med noe. Jeg studerer og er med i Redd Barna. Aktivitetene som vi arrangerer for barna er med på å gjøre hverdagen litt mer normal. De er barn, og de må få lov til å være barn, sier han.

Yousef forteller om familiefedre som kommer alene til Norge for å skape et bedre liv for seg og familien og for å flykte fra konflikter i hjemlandet og som bor på mottaket i lang tid.

- Jeg ser hvordan de holder kontakt med familien via internett og telefon. Men den nyfødte babyen de reiste fra blir kanskje to år før faren kommer hjem eller familien kommer til Norge. De kjenner hverandre ikke.

Det braker i fallende bowlingkjegler, og en liten gutt strekker hendene i været og jubler. Abla velger ut en bowlingball, stiller seg opp, hever ballen konsentrert og slipper den.

"Først barn, så flyktning." Abla (navn endret) på fem år synes det er godt å komme seg ut fra mottaket og spille bowling og spise pizza. Avbrekket i ventingen gjør godt.
"Først barn, så flyktning." Abla (navn endret) på fem år synes det er godt å komme seg ut fra mottaket og spille bowling og spise pizza. Avbrekket i ventingen gjør godt. Vis mer

- Vi har et uttrykk vi i Redd Barna gjerne bruker om barna på asylmottaket, forteller Yousef.

- Først barn, så flyktning.