49 IS-gisler frigitt uten løsepenger eller kamper

Hevder tyrkisk tv-kanal. Statsministeren: - Egne metoder.

KALIFAT:  Den islamske staten (IS) erklærte juni at de hadde opprettet et eget islamsk kalifat i Irak og Syria. Foto: AP Photo
KALIFAT: Den islamske staten (IS) erklærte juni at de hadde opprettet et eget islamsk kalifat i Irak og Syria. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske myndigheter har lørdag formiddag fortsatt greid å legge et lokk over hva som skjedde - og hvor - da de 49 gislene  fra det tyrkiske konsultatet i byen Mosul i Irak ble frigitt natt til lørdag lokal tid.

Det ble ikke betalt løsepenger, og det var heller ingen kamper i forbindelse med at de 49 ble løslatt etter tre måneder i IS-fangenskap, hevder den tyrkiske tv-kanalen NTV.

Kanalen oppgir ingen kilder for opplysningene.

President Recep Tayyip Erdogan sier NTV at lørdagens frigivelse var del av en planlagt operasjon som tyrkisk etterretning har stått bak.

- Egne metoder
Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu opplyste først lørdag at 49 tyrkiske gisler er frigitt i Irak.

På en pressekonferanse seinere sa statsministeren at det er tyrkisk etterretning som har brukt «sine egne metoder», ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsministeren holdt pressekonferansen i hovedstaden Baku i nabolandet Aserbadsjan, der han er på statsbesøk.

Så avbrøt han statsbesøket for å dra til den tyrkiske byen Sanliurfa, der gislene er i god behold.

Nær Syria
Byen ligger nær grensen til Syria, og denne basen kan indikere at gislene er blitt flyttet fra Irak til Syria og frigitt der.

Gislene ble kidnappet av Den islamske staten (IS) i Mosul 11. juni. Alle jobbet ved det tyrkiske konsulatet i den strategisk viktige byen. 46 er tyrkiske statsborgere og tre er irakere.

 
Blant de løslatte gislene er det både soldater, diplomater og barn, som ble tatt til fange da opprørere stormet det tyrkiske generalkonsulatet i Mosul.

32 tyrkiske lastebilsjåfører ble også tatt til fange under IS-offensiven i Nord-Irak. Disse ble sluppet fri 3. juli.

Tyrkia tilbakeholden Arbeidet med å få frigitt gislene antas å være en av flere årsaker til at Tyrkia er skeptisk til å slutte seg til USAs strategi for å bekjempe de ytterliggående islamistene som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria.

Tyrkia har blant annet sagt nei til at USA og andre NATO-land får bruke landets militærbaser til å gjennomføre flyangrep mot IS i Irak og eventuelt Syria, selv om landet er medlem av NATO.