49 kroner halvliteren - ølkrigen utvides

50-kroners grense sprengt i Kristiansand. Og snart er det sommer.

ØLKRIG OG SNART SOMMER: Åtte puber i Kristiansand har nå lagt seg på 49 eller 50 kroner halvliteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christiansen, Dagbadet.
ØLKRIG OG SNART SOMMER: Åtte puber i Kristiansand har nå lagt seg på 49 eller 50 kroner halvliteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christiansen, Dagbadet.Vis mer

Hvis du ikke husker annet enn at den tradisjonelle halvliteren ligger på 80- og 90-kroners-nivået og noen steder over hundrelappen på puber og restauranter i «alle» norske byer, ja da har du registrert helt rett.

Med ett stort unntak i et av klodens dyreste ølland: i Sørlandets hovedstad Kristiansand.

Det ble en lokal snakkis da en av byens serveringssteder satte ned prisen for 0,5 liter «vanlig» bryggeripils fra fat og tappekran til 50 kroner i januar i år.

Så ble det nasjonal oppmerksomhet da flere puber kastet seg på 50-kroners-bølgen.

Eneste i Norge

Og nå er det rein ølkrig i Kristiansand - som eneste by i Norge.

Nå, like før den store feriebølgen over Sørlandet, er ølkrigen utvidet til åtte serveringssteder med 50 kroner for halvliteren.

Ett av de åtte stedene har sogar brutt 50-grensen. Zwei Grosse Bier Bar tar 49 kroner.

Men nå er det vel slutt på ølfesten i Kristiansand, når sommergjestene er klare med ferske feriepenger ?

- Nei, jeg ser ingen tegn til det. Det virker som ølkrigen fortsetter over sommeren.

- Jeg har ikke hørt om særlig flere som kaster seg på nå, men det går heller ingen rykter om at noen av de åtte 50-kroners-stedene kommer til å hoppe av, sier en av veteranene i serveringsbransjen i Kristiansand, Oddleif Andersen, til Dagbladet lørdag.

Men som en annen lokalkjent leser påpeker: - Dette er i hovedsak steder med inneservering. Det er ute i sola på brygga gjestene i byen vil sitte.

- Høl i hue

Sett fra bedrifts- og arbeidsgiverhold har Oddleif Andersen tidligere i vår brukt skarpe karakteristikker om priskrigen.

- Høl i hue og galskap, jeg sier det samme i dag. Så vil tiden vise hvem som holder ut, sier han lakonisk.

Det startet i januar med at utestedet Kombinant og driver Narve Garmann Ellefsen var først ute med «fritt fall» til 50 kroner halvliteren.

Flere i bransjen i Kristiansand sier Ellefsen har framført at han tok ideen fra et matsted i Trondheim.

Trondheim: 40 kroner

Dagbladet har sjekket menyen på stedet i Trondheim i dag. Der koster det 32 kroner for 0,4 Dahls pils. Det blir 40 kroner halvliteren, en tier billigere enn i Kristiansand.

Men i trønderhovedstaden er det ingen ølkrig som i sør.

Mannen som startet prisgaloppen i sør, Narve G. Ellefsen, har ikke gitt noen intervjuer om ideen bak øldumpingen.

Men har har skrevet i mailer til Fædrelandsvennen at han har «stor respekt for bransjekollegene» og at konkurranse er sunt.

Bransjeveteran Oddleif Andersen er blant de andre driverne som har fulgt med på galoppen - fra 91 til 50 kroner halvliteren - for at hans Victoria Pub ikke skal stå folketom.

Fra 91 til 50: 17 prosent opp

Og slik er tallenes tale på ett av målepunktene - volum.

- Pr. utgangen av mai solgte vi 17 prosent mer øl på Victoria enn de samme fem månedene i 2018. Men det økonomiske resultatet er ikke noe å snakke om, sier Victoria-sjefen - og begrunner det grovt slik:

- Når vi har betalt for ølet med avgifter inn, og tar 50 kroner ut, er det ikke mange kronene igjen til personale, husleie og dørvakter i helgene, for å ta noen faste poster, sier Oddleif Andersen.

En annen bransjeveteran, som ikke vil stå fram med navn, forteller grovt om regnestykket fra sine ølkraner. Der er halvliterprisen fortsatt oppe på 90-tallet.

REAGERER: Tone Damli tar til motmæle etter Dagbladet-artikkelen som omhandlet hennes poseringer med øl på Instagram. Hun mener artikkelen «er tynn» og at folk mener det er «en tullesak». Les saken her: https://www.dagbladet.no/kjendis/skremt-av-ny-trend---tone-damli-en-av-verstingene/71039249 Vis mer

90 kroner: To tredeler borte

- Salget har gått ned med to tredeler på få måneder. Vi forbereder permitteringer av ansatte, sier driveren.

Om årsaken til ølkrigen nettopp i Kristiansand, drar han følgende korte resonnement:

- Det er en overetablering her, særlig av spisesteder. To er borte på kort tid. Og representantene for en stor dansk pubkjede jobber med planer om å starte opp, fikk hakeslepp da de var her nå. At ølprisene i Norge av alle steder var halvert til 50 kroner - den hadde de ikke sett for seg.