Coronasmittede i Norge:

5-10 prosent har mutanten

Den fryktede britiske mutanten har siden desember poppet opp en rekke steder i Norge og forårsaket større utbrudd. Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad står den nå for opptil ti prosent av smittetilfellene her til lands.

- AVGJØRENDE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier kommunenes arbeid med å slå ned utbrudd er avgjørende i kampen mot mutanten. Foto: Berit Roald / NTB
- AVGJØRENDE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier kommunenes arbeid med å slå ned utbrudd er avgjørende i kampen mot mutanten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sett under ett, har imidlertid smittetallene i Norge flatet ut den siste tida. Dette til tross for at den britiske og mer smittsomme varianten har forårsaket store utbrudd flere steder i Norge - blant annet i Ulvik kommune, Bergen, Bodø og flere steder på Østlandet.

Økning i 25 kommuner

Ifølge Nakstad har det vært en økning i smitte i 25 kommuner den siste tida.

- Det ser ut som 5-10 prosent av alle registrerte smittetilfeller nå skyldes den britiske virusvarianten, sier han til Dagbladet.

De fleste smittetilfellene er fortsatt knyttet til lokale utbrudd som håndteres godt av kommunene, forteller Nakstad.

- Helt avgjørende

I Hardanger-kommunen Ulvik er det siden starten av februar 126 personer som har fått påvist coronaviruset, og de fleste tilfellene skal være den britiske varianten. I kommunen bor det om lag 1000 personer, og over ti prosent av bygda er dermed smittet.

Utbruddet har også spredt seg til nabokommunen Kvam. Bergen kommune så seg også nødt til å innføre inngripende restriksjoner denne uka, etter utbrudd av både den britiske og den sørafrikanske mutasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer