5 500 har samlet inn 15,7 millioner

Fagforbundets medlemmer finansierer ny SOS-barneby i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I to og et halvt år har 5500 av medlemmene i Fagforbundet trukket opptil 200 kroner av månedslønna for å samle inn penger til en ny barneby som er under bygging utenfor byen Huambo i Angola.

I tillegg til andre innsamlingsaktiviteter har organisasjonen samlet inn over 15,7 millioner kroner til prosjektet, som skal omfatte tolv familiehus, en skole med plass til 500 elever, en barnehage med kapasitet på 100 barn, og gi tusenvis av vanskeligstilte barn og familier hjelp og støtte.

Byggestart skjer våren 2008.

På takketurné til uka

Nå har representanter for SOS Barnebyer i Angola kommet på besøk til Norge for å takke for hjelpen, og til uka reiser de fra Oslo til Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø for å møte Fagforbund-organiserte.

– Jeg er utrolig stolt av medlemmene våre. De er ofte lavlønte arbeidere som har forpliktet seg til et fast lønnstrekk i to år for å bidra til prosjektet, sier Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen.

Det var på landsmøtet i 2005 at organisasjonen vedtok å støtte SOS Barnebyer i Angola. De forpliktet seg til å samle inn 18 millioner kroner innen landsmøtet i 2009.

– Men vi ligger an til å nå målet allerede i år. Da har vi finansiert byggingen av barnebyen, samt drift i fem år. Det vil være opp til organisasjonen å bestemme, men jeg tror ikke vi stopper med det. Dette skal være «vår» barneby, sier Kristiansen, som selv har besøkt det fattige og krigsherjede landet i Sentral-Afrika.

NY BARNEBY: Bildet til venstre viser stedet utenfor Huambo i Angola der SOS Barnebyer stikker spaden i jorda neste år. Til høyre barn fra området. Foto: GEIRMUND JOR/SOS BARNEBYER
NY BARNEBY: Bildet til venstre viser stedet utenfor Huambo i Angola der SOS Barnebyer stikker spaden i jorda neste år. Til høyre barn fra området. Foto: GEIRMUND JOR/SOS BARNEBYER Vis mer

Mangler alt

– Å reise de 40 milene fra Lubango til Huambo tok oss 18 timer og det var hele tida som å kjøre på et krigsminnesmerke. Sporene etter borgerkrigen som sluttet for fire år siden er overalt, og selv om økonomien i Angola er på vei opp mangler den unge befolkningen så å si alt. Jeg er glad for at vi valgte å støtte nettopp Angola, sier hun.

Camilla Delbekk i SOS Barnebyer sier det er første gang organisasjonen samarbeider med en fagforening på denne måten. Hun beskriver bidragsviljen som utrolig, og håper liknende prosjekter kan gjennomføres med andre arbeidstakerorganisasjoner.

– Men det er ingen som er så store som Fagforbundet, så det skal godt gjøres å toppe dette, sier Delbekk.