Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo - den delte byen

5. april stemte regjeringen nei til å styrke politiet i «uro-bydeler». I går lovte de 30 nye politifolk til Vestli

Nylig stemte regjeringspartiene ned et forslag om å styrke politiet for å bekjempe gjengkriminalitet i utsatte bydeler. Nå vil justisministeren likevel sette inn ekstra ressurser.

HAR SNUDD: Justisminister Tor Mikkel Wara annonserte 30 nye politifolk til Groruddalen søndag. Det er foreløpig uklart hvor de nye ressursene skal komme fra.
Foto: Terje Bendiksby / NTBb scanpix
HAR SNUDD: Justisminister Tor Mikkel Wara annonserte 30 nye politifolk til Groruddalen søndag. Det er foreløpig uklart hvor de nye ressursene skal komme fra. Foto: Terje Bendiksby / NTBb scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag annonserte justisminister Tor Mikkel Wara at politiet i Groruddalen skulle styrkes med 30 nye politifolk. Dette kommer etter en periode med uro i flere av Oslos bydeler.

Den 5. april stemte regjeringspartiene og KrF ned et forslag i Stortinget om å sørge for tilstrekkelige politiressurser til bydelene i de store byene, med mål om å bekjempe gjengkriminalitet. Forslaget, som ble støttet av en samlet opposisjon unntatt KrF, ville ogå sørge for en permanent tilstedeværelse på Holmlia.

- Jeg blir provosert når vi jobber seriøst og fremmer et forslag, så stemmer de mot det. Frp har ikke fremmet noe forslag før, og de har selv vært med på å stemme ned det de nå foreslår, sier Petter Eide.

Eide sitter i justiskomiteen på Stortinget for SV. Han fortsetter:

NY JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara møter pressen etter det ble kjent at han fikk jobben som Norges nye justisminister. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Det er fint at Wara nå kommer på bedre tanker, men hvorfor støttet de ikke dette når det ble behandlet i Stortinget? Det at han gjør det nå, er jo i strid med det Stortinget og Frp selv vedtok. Det er veldig forvirrende. Jeg har ikke tillit til at Frp har noen langsiktig plan med dette, for de handler etter innfallsmetoden, sier Eide, som mener Frp mangler troverdighet i saken.

Trenger fleksibilitet

Justisminister Tor Mikkel Wara mener Eide bommer på ballen.

- SV har aldri tatt til orde for å styrke politiet, men å detaljstyre det. Det er ikke Stortinget som skal sitte og bestemme hvor politiet skal sette inn ressursene sine. Det er en politifaglig vurdering. Politiet setter nå inn 30 nye politifolk i Groruddalen fordi det er der behovet nå er mest akutt. Den muligheten har de nettopp fordi regjeringen har styrket politiet gjennom økte bevilgninger. Hadde Eide og SV fått viljen sin ville disse ressursene utelukkende vært knyttet opp mot Holmlia og Søndre Nordstrand, noe som hadde betydd at politiet nå ikke hadde hatt anledning til å sette inn 30 nye politifolk i Groruddalen, skriver han i en epost til Dagbladet. Han fortsetter:

- Politiet understreket senest i dag at de er avhengig av fleksibilitet og mobile enheter for å kunne bekjempe gjengkriminaliteten. Dette stikk i strid med det Eide og SV tar til orde for. Resultatet av Eides forslag er et politi som er dårligere rustet til å møte det kriminalitetsbildet vi nå ser.

- Mobber innvandrere

Eide reagerer også på at Frp kobler situasjonen opp mot innvandring.

- Måten Frp fremstiller disse områdene på - nærmest som en krigssone - inngår i Frps lange historie med å mobbe innvandrere. De utnytter en situasjon hvor det er en liten gruppe ungdom som lager problemer til å argumentere mot at vi skal ta imot asylsøkere. Det er ingen studier som støtter denne koblingen. Ser man på de siste 15 årene, så går kriminaliteten ned, også blant innvandrerungdom.

Eide fremhever at debatten må være kunnskapsbasert, og ikke basert på myter eller vikarierende politiske motiver, som han mener Frp har.

- Frp dramatiserer enormt om svenske tilstander, og det er bare tøys. Min bekymring er at Frp ødelegger muligheten til å integrere fordi de mobber innvandrere. De vil fortelle at innvandring er farlig, men det er jo ikke sant.

Eide forteller at SV vil gå inn for en ny satsning på gjengkriminalitet. I tillegg til satsning på politiet, ønsker de forebyggende tiltak som å løfte bomiljøene, lage møteplasser for ungdommene, satse på skolene og sørge for at ingen barn blir stående utenfor.

- Selvfølgelig er dette en alvorlig situasjon. Når natteravnene ikke vil være ute, så er det et rop om tiltak. Men vi må ikke bruke denne lille gruppen for å generalisere hele innvandrerbefolkningen. De aller fleste med innvandrerbakgrunn er lovlydige og ungdommene er flinke på skolen, avslutter Eide.

- Stikker hodet i sanden

Himanshu Gulati fra Frp er uenig i virkelighetsbeskrivelsen til Eide. Han mener regjeringen har satset på politiet uavhengig av forslaget som ble lagt fram i Stortinget 5. april.

- Regjeringen har lagt frem sin helhetlige modell, hvor vi i år har en satsning i Oslo sør på 30 millioner kroner. Oslopolitiet er tilført 300 nye stillinger de siste fire årene. Regjeringen har sørget for tidenes største økning i politifolk de siste årene, sier Gulati. Han fortsetter:

- Vi har også strammet kraftig inn på asylpolitikken. Hvis vi hadde hatt like stor innvandring som da SV satt i regjering, ville utfordringene vært større.

- Petter Eide mener dere mobber innvandrere med retorikken om svenske tilstander. Hva mener du om det?

- Jeg foreslår at Petter Eide tar en tur til Rinkeby og andre bydeler i Sverige der de har integreringsutfordringer vi ikke ønsker å se i Norge. Vi har heldigvis ikke kommet dit, men det vi har sett de siste dagene er eksempler på svenske tilstander, sier Gulati.

Når ungdomskriminaliteten allikevel er på vei ned, mener Gulati det delvis skyldes nettopp den strenge innvandringspolitikken.

- Petter Eide og SV stikker hodet i sanden. Det er det farligste vi kan gjøre. Vi må være ærlige om realitetene. Vi har hatt mellom 5 og 10 skyteepisoder den siste tiden. Å stikke hodet i sanden og late som problemene ikke eksisterer, er den beste måten å sørge for å få svenske tilstander. Det er det svenskene har gjort i alle år.

NY JUSTISMINISTER: Carl I. Hagen tilbød Tor Mikkel Wara å ta over som leder i Fremskrittspartiet, men da sa Wara nei. Det er et politisk comeback av de sjeldne når Wara nå blir justisminister. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media