5-årskøen på Ring 3 er åpnet. Det ene feltet i begge retninger er stengt i Smedstadtunnelen

Vegvesenet: - La bilen stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 21 mandag kveld skulle to kjørefelt gjennom Smestadtunnelen vært stengt.

Det ble de ikke.

21.40 kunne vår mann på stedet fortsatt se billister benytte seg av tunnelen.

- Det tar litt tid å få stengt en sånn tunnel, sier prosjektleder Hilde Ulvik til Dagbladet.

- Vi bruker tid på å sette opp omkjøringsskilter. I løpet av en halvtimes tid vil tunnelen være stengt, forsikrer Ulvik om.

- I natt stenger vi ikke bare tunnelen, men også større deler av Ring 3. Vi må skilte om fra Rikshospitalet på veien mot Smestad fordi vi skal lage et midlertidig kollektivfelt i natt som nødetatene skal bruke. Da blir det omkjøring via Sørkedalsveien i en periode i natt, sier Ulvik.

Klokka 22.15 var stengingsarbeidet virkelig i gang. Da klokka tikket mot halv elleve var tunnelen stengt.
  «Kø-helvete» Det ene løpet i Smedstadtunnelen på Ring 3 stenges som det første leddet i rehabiliteringen av ti tunneler i Oslo, som skal holde på fram til 2019.

Det betyr at all trafikk går i ett felt fra i kveld av. Resultat: et «kø-helvete» som skal vare i fem år.

Årsaken er at rehabiliteringsarbeidet ikke kan utføres på nattestid på grunn av støy, opplyser Statens Vegvesen.

- La bilen stå - Vi prioriterer framkommelighet for kollektivtransport og nødetater, og oppfordrer publikum til å la bilen stå, reise kollektivt, sykle eller gå. Privatbiler og varetransport får redusert framkommelighet. Når slike prosjekter pågår, vet vi av erfaring at trafikken vil gå ut over de lokale veiene, sier Eystein Hanssen, pressekontakt i Vegvesenet til Dagbladet.

REHABILITERINGSPLANEN: Ti tunneler skal rehabiliteres fra i morgen av, og fram til 2019.
REHABILITERINGSPLANEN: Ti tunneler skal rehabiliteres fra i morgen av, og fram til 2019. Vis mer

- Ved Smestad skole har vi anbefalt egne skoleruter, og vi har satt inn følgesvakter ved to kryss, og informert foresatte om dette. Det er også etablert ekstra lyskryss, sier han.

EU-pålegg Østlands-folket må fremover smøre seg med tålmodighet og belage seg på store omlegginger og lengre reisetid. Hvorfor? Fordi hele ti tunneler skal rehabiliteres.

- Det er et EU-pålegg, kort og godt. Vi har en frist som går på at alt skal være i henhold til EU-forskriftene i 2019. Det dreier seg i bunn og grunn om å gjøre tunnelene tryggere, sier Eystein Hanssen, pressekontakt i Vegvesenet, til Dagbladet.

Prislappen på prosjektet ligger på 2,5 milliarder kroner, forteller prosjektleder i Vegvesenet, Hilde Ulvik.

Reisetid Reisetida blir dramatisk lenger for folk. Vegvesenet har beregnet at det vil ta fire timer å  kjøre fra Sinsen til Lysaker på Ring 3 fra tirsdag av hvis like mange som normalt fester setebeltet og durer avgårde som vanlig.

Denne strekningen tar normalt 10 minutter.

Trafikken vil også kunne få store konsekvenser for nødetatene. Derfor opplyser prosjektleder at nødetatene har fått et midlertidig kollektivfelt langs Ring 3 mellom Radiumhospitalet og Rikshospitalet.

- Vi har tett samarbeid med Oslo universitetssykehus, og har planlagt egne utrykningstraseer. Vi er i nær dialog underveis. Men dette vil helt sikkert påvirke dem som skal ut og inn av sykehuset, så man må planlegge og påberegne ekstra tid når man skal til sykehuset i tida framover, sier prosjektleder Hilde Ulvik.

Full kollektivtransport - Derfor håper vi at flest mulig lar bilen stå og velger kollektivt, sykler eller går. Og hvis du må kjøre, anbefaler vi folk å unngå Ring 3, sier Hanssen i Statens vegvesen.

Utfordringen er også at køen på Ring 3 vil forplante seg i hovedstaden.

Et annet problem er at togene også vil være fulle.

- Mitt råd til pendlere er å orientere seg om avganger som kan skje går noe seinere eller tidligere enn ellers, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB, til Romerikes Blad.

Busser vil også bruke lang tid, og være veldig fulle, opplyser Ruter, som styrer kollektivtransporten i Oslo.

ARBEIDET ER I GANG: Tunnelen er nå stengt, og rehabiliteringsarbeidene er i gang i Smedstadtunnelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARBEIDET ER I GANG: Tunnelen er nå stengt, og rehabiliteringsarbeidene er i gang i Smedstadtunnelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer