VRAKRESTER: Dette bildet ble tatt utenfor kysten av Japan i mars. Mye av vrakrestene er nå på vei mot USA. Foto: U.S. Navy/Class Alexander Tidd
VRAKRESTER: Dette bildet ble tatt utenfor kysten av Japan i mars. Mye av vrakrestene er nå på vei mot USA. Foto: U.S. Navy/Class Alexander TiddVis mer

5 til 20 millioner tonn jordskjelv-vrakrester på vei mot USA

Kjøleskap, TV-er og fiskebåter på vei fra Japan, vil treffe Hawaii om to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan ble rammet av et kraftig jordskjelv i mars i år.

Byer ble jevnet med jorden etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, og skadene og dødstallene var flere steder svært høye.

I Japan har opprydningsarbeidet i enkelte områder vært imponerende.

Massivt søppelfelt Men ett opprydningsarbeid er vanskeligere. Store mengder vrakrester ble nemlig skylt på havet. Og mye av det er nå på vei mot Hawaii og vestkysten av USA i et massivt og konsentrert felt. Det er anslagvis snakk om mellom 5 og 20 millioner tonn, melder den Hawaii-baserte TV-kanalen Kitv.com.

Jan Hafner, forsker ved International Pacific Research Center ved University of Hawaii på Manoa, har laget en datamodell som følger vrakrestene. Han anslår at de trolig vil treffe Hawaii om to år og kysten av USA et år senere.

- Hawaii ligger midt i banen, sier forskeren.

Han samarbeider med den russiske forskeren Nikolai Maximenko og mannskapet på den russiske forskningsbåten STS Pallada. Maximenko var på Hawaii i september og på vei tilbake til Russland valgte de en kurs som ifølge Hafners beregninger ville treffe vrakrestene. Og det gjorde de, 8. oktober tok mannskapet blant annet opp en båt merket «Fukushima», byen som ble hardest rammet i jordskjelvet.

Raskere enn antatt Båten var det første åpenbare beviset på at gjenstandene i havstrømmen faktisk stammet fra jordskjelvet. Men de russiske forskerne hadde observert vrakrester flere dager tidligere og det hadde kommet lenger enn Hafners datamodell hadde anslått.

- Vi så ting som planker, plastflasker, bøyer fra fiskenett, vaskefat, trommer, støvler og annet søppel. Vi så også en TV, et kjøleskap og ulike husholdningsartikler, sier et medlem av mannskap til AFP.

BÅT FRA FUKUSHIMA: Det russiske forskningsfartøyet plukket opp denne båten 8. oktober. Foto: STS Pallada
BÅT FRA FUKUSHIMA: Det russiske forskningsfartøyet plukket opp denne båten 8. oktober. Foto: STS Pallada Vis mer

- Vi trodde det ville treffe en gang til våren neste år, men det ser nå ut til å gå raskere. Vi ønsker ikke å skape panikk, men det er fint å vite når det kommer, sier Hafner.

Forskning.no har tidligere omtalt forskningsprosjektet.

Hafners modell er basert på drivende bøyer plassert ut i havet over flere år for vitenskapelige formål.

Sporing av vrakrestene er viktig for å kunne se hva som skjer med ulike materialer i det flytende beltet. Flytende søppel er et generelt et problem, både for de marine økosystemene, fiskeriene og skipsfarten.