Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

50 -lappen ugyldig

Fra i dag av kan du bli nektet å handle dersom du bruker den gamle 50-lappen. Det er Norges Bank som har bestemt at den grønne seddelen med bilde av Åsmund Olavson Vinje ikke lenger er et betalingsmiddel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her finner du Norges Bank

Rundt om i de norske hjem befinner det seg 235 millioner kroner i gamle 50-lapper som står i fare for å bli ugyldige.

- Det er riktig at den gamle 50-lappen fra i dag av opphører å være et lovlig betalingsmiddel. Ingen - bortsett fra Norges Bank - er lenger tvunget til å ta den imot som betaling, opplyser kontorsjef Paal Espeli i Norges Bank til Dagbladet.
Espeli understreker at de fleste banker og postkontor trolig vil ta imot den gamle 50-lappen dersom noen fortsatt prøver å betale med den.

- Både bankene og postkontorene får innløst de gamle sedlene i Norges Bank. Vanlige mennesker som har gamle sedler, får innløst disse i Norges Bank i ytterligere ti år, sier kontorsjefen.

Millioner

Han understreker at forretninger som velger å akseptere seddelen som ikke lenger er et lovlig betalingsmiddel, ikke vil lide noe tap.

- De kan innløse sedlene hos oss, framholder han.

Paal Espeli sier det fortsatt befinner seg gamle 50-lapper til en verdi av 235 millioner kroner ute blant folk. Dersom folk ikke sørger for å få innløst disse sedlene i løpet av de neste ti årene, blir de rett og slett verdiløse.

- En del av disse pengene regner vi med er gått tapt som følge av brann - men det er nok mange som har gjemt unna noen kroner også.

Tidligere kunne gamle sedler innløses i mange tiår etter at de var gått ut av produksjon - men i 1988 fikk Norges bank nye forskrifter som reduserte innløsningstida på gamle sedler til ti år etter at de opphørte som lovlig betalingsmiddel.

Krona neste

Om et halvår er det over og ut med de gamle enkronene og hundrelappene med bilde av Camilla Collett.
Kontorsjef Espeli sier at det fortsatt er store mengder gamle sedler og mynter av andre valører fra tida mellom 1988 og i dag som ikke er blitt innløst.

- Ifølge våre beregninger er det over 643 millioner kroner i gamle sedler og mynter som ikke er blitt innløst. Når innløsningstida er gått ut blir det uinnløste beløpet inntektsført i våre regnskaper, sier han.

Siden de nye forskriftene kom for ti år siden har Norges Bank inntektsført nesten 300 millioner kroner som følge av at gamle penger ikke er blitt innløst i tide.

I SKUFFER OG SKAP: Formidable 643 millioner kronner i uinnløste sedler og mynter ligger gjemt rundt i de norske hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!