Kan bevitne en historisk begivenhet:

50 000 år siden sist

Den svært sjeldne kometen «C/2022 E3» kan beskues i første halvdel av februar. Dette er den eneste muligheten til å se kometen i vår levetid, ifølge ekspertene.

SJELDEN VARE: Kometen C/2022 E3 besøker den nordlige halvkule i starten av neste måned. Foto: NASA/NTB
SJELDEN VARE: Kometen C/2022 E3 besøker den nordlige halvkule i starten av neste måned. Foto: NASA/NTB Vis mer
Publisert

En ekstraordinær grønn komet gjør et etterlengtet astronomisk comeback førstkommende onsdag og torsdag.

Kometen har ikke dukket opp på himmelen siden ullmammutens tid.

Forskere har beregnet omløpstida til kometen, kjent som «C/2022 E3», til 50 000 år - hvilket betyr at neandertalere vandret på jorda forrige gang den kom til syne.

Etter at den grønne kometen viser seg på nytt, vil den atter en gang gå i dvale, og vil trolig ikke bli sett igjen av noen som lever i vår tidsepoke.

Kometen vil være synlig i områder med minimal lysforurensning, men eksperter foreslår likevel at den skuelystne benytter seg av kikkert eller teleskop.

SUPERMÅNEN: Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig: At månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne. Dette skjedde for første gang på 68 år 13. november. Video: Reuters/ NTB Scanpix / AP Vis mer

Den sjeldne kometen ble oppdaget av astronomene Bryce Bolin og Frank Maci., som benyttet seg av «Zwicky Transient Facility-teleskopet» (ZTF).

I et nylig intervju med Washington Post snakker Bolin om kometens oppdagelse, dens sjeldenhet og de beste måtene å se den på.

Kometen kommer, ifølge ekspertene, til å bevege svært sakte, og det vil derfor være noe vanskelig å se den bevege seg.

- I første halvdel av februar, vil kometen være synlig for flertallet av den nordlige halvkule. Deretter vil kometen reise sørover, og sveve over ekvator. Dermed gir den folk som bor i nærheten av disse breddegrandene en sjanse til å bevitne det spektakulære synet, uttaler astronomene til Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer