Kommuner kutter i andre ytelser

- 50 000 barn går glipp av økt barnetrygd

Neste år økes barnetrygden for første gang siden 1996. Men for mange familier som mottar sosialhjelp vil påslaget ikke bety noe som helst.

ENIGE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken ber KrF endre reglene som åpner for at kommunene kan bruke økt barnetrygd som et påskudd til å kutte i sosialhjelp.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENIGE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken ber KrF endre reglene som åpner for at kommunene kan bruke økt barnetrygd som et påskudd til å kutte i sosialhjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- At barnetrygden heves er et historisk gjennombrudd KrF fortjener ros for. Men nesten 50 000 barn og deres familier vil aldri se noe til disse pengene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

I likhet med økt engangsstønad fikk KrF gjennomslag for å øke barnetrygden med 1 000 kroner i året fra 1. mars. Men begge ytelsene regnes som inntekt av Nav og dermed trekkes fra støtten som gis til livsopphold.

I praksis innebærer det at familier som mottar sosialhjelp, ikke vil nyte godt av økt barnetrygd og engangsstønad - selv om tiltaket er ment å redusere barnefattigdom.

- 50 000 barn

Kostra-tall fra 2017 viser at 47 878 barn lever i familier som mottar redusert sosialhjelp fordi barnetrygden regnes med i inntektsgrunnlaget.

Kun 65 norske kommuner holder barnetrygden utenfor, som Oslo og Bergen. Bodø vedtok i oktober å holde barnetrygd utenfor lønnsberegning, men i Tromsø, Stavanger og Trondheim er dette fortsatt praksis. Selv nabokommuner som styres av samme parti kan ha ulike regler. For eksempel regner ikke Sarpsborg barnetrygden med som inntekt for familiene som trenger sosialhjelp, noe den andre Ap-bastionen Fredrikstad gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer