Kommuner kutter i andre ytelser

- 50 000 barn går glipp av økt barnetrygd

Neste år økes barnetrygden for første gang siden 1996. Men for mange familier som mottar sosialhjelp vil påslaget ikke bety noe som helst.

ENIGE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken ber KrF endre reglene som åpner for at kommunene kan bruke økt barnetrygd som et påskudd til å kutte i sosialhjelp.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENIGE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken ber KrF endre reglene som åpner for at kommunene kan bruke økt barnetrygd som et påskudd til å kutte i sosialhjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- At barnetrygden heves er et historisk gjennombrudd KrF fortjener ros for. Men nesten 50 000 barn og deres familier vil aldri se noe til disse pengene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

I likhet med økt engangsstønad fikk KrF gjennomslag for å øke barnetrygden med 1 000 kroner i året fra 1. mars. Men begge ytelsene regnes som inntekt av Nav og dermed trekkes fra støtten som gis til livsopphold.

I praksis innebærer det at familier som mottar sosialhjelp, ikke vil nyte godt av økt barnetrygd og engangsstønad - selv om tiltaket er ment å redusere barnefattigdom.

- 50 000 barn

Kostra-tall fra 2017 viser at 47 878 barn lever i familier som mottar redusert sosialhjelp fordi barnetrygden regnes med i inntektsgrunnlaget.

Kun 65 norske kommuner holder barnetrygden utenfor, som Oslo og Bergen. Bodø vedtok i oktober å holde barnetrygd utenfor lønnsberegning, men i Tromsø, Stavanger og Trondheim er dette fortsatt praksis. Selv nabokommuner som styres av samme parti kan ha ulike regler. For eksempel regner ikke Sarpsborg barnetrygden med som inntekt for familiene som trenger sosialhjelp, noe den andre Ap-bastionen Fredrikstad gjør.

- KrF har selv sagt de vil heve barnetrygden for å bekjempe økningen i fattige familier. De løftene er ikke mye verdt om vi ikke får slutt på at mange kommuner kutter barnetrygden for dem som får sosialhjelp, sier Moxnes.

- Uforståelig

SV har lenge kjempet for endringer i reglene, som åpner for slik avkorting.

- Det er kjempebra at barnetrygden endelig økes, men helt uforståelig at de fattigste familiene ikke skal få. Her frykter jeg at Kjell Ingolf Ropstad ikke har gjort hjemmeleksa si, sier partileder Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Hvis dette er et arbeidsuhell er det et ekstremt kostbart et for fattige familier i Norge, fortsetter SV-lederen, som mener KrF burde ha sikret en ekstra økning i barnetrygden for utsatte familier.

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram tidligere i høst, beskyldte Lysbakken regjeringen for ikke å ha fulgt opp et stortingsvedtak om saken.

- Dette er nok et eksempel på at regjeringen møter fattige og syke i dette landet med en voldsom arroganse, sa han til Dagbladet.

Skuffet

Vedtaket han siktet til slår fast at regjeringen skal utrede om barnetrygden skal holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp. Men svaret fra Arbeidsdepartementet slår kort og godt fast at en slik lovendring ikke er «et treffsikkert eller godt tiltak for å bedre barnefamilienes levekår».

Regjeringen mener en lovendring som SV tar til orde for, vil kunne føre til at kommunen blir mindre oppmerksom på lovens krav til individuelle vurderinger av hva som er et forsvarlig livsopphold.

- Stønadsnivået kan i praksis bli standardisert, noe som undergraver det sentrale prinsippet i loven om retten og plikten til å utøve skjønn, poengteres det.

SV-lederen ble skuffet da han leste budsjettdokumentet.

- Noen setninger om hva regjeringen mener, er ingen utredning. Vi visste jo godt fra før hva regjeringen synes om forslaget, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer