ETTERTRAKTET:  Ledige parkeringsplasser er ettertraktet, og dermed oppstår et marked. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
ETTERTRAKTET: Ledige parkeringsplasser er ettertraktet, og dermed oppstår et marked. Illustrasjonsfoto: Colourbox.Vis mer

50 000 for gratis p-kort på svartebørs

- Synd. Ordningen er nødvendig for de som har behov, sier leder i Handikapforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rykter om svartebørspriser på 50 000 kroner for parkeringsbevis for handikappede og flere dokumenterte misbruk av slike kort har fått det kommunale selskapet Drammen Parkering KF til å sette fokus på misbruket.

- Misbruket er omfattende, sier daglig leder Claus Mølbach-Thellefsen og Merete Horn-Eggestøl i selskapet til Drammens Tidende.

I fjor utstedte kommunen 212 slike kort, som gir rett til gratis parkering på offentlige plasser med parkometer og fritak for soneparkering, bompenger og piggdekkavgift over hele landet og store deler av Europa.

Kortene blir utstedt for mellom to og fem år.

Også som passasjer - Dessverre dukker det opp tilfeller med forfalskning av slike parkeringskort innimellom. Det er synd, fordi ordningen er nødvendig for de som har behov. Det har fungert etter formålet i mange år, sier leder Arne Lein i Norges Handikapforbund til Dagbladet.

Det er hver enkelt kommune som utsteder kortene. De gjelder for parkering, uavhengig om kortinnehaveren kjører selv eller er passasjer.

- Det er selvsagt en utfordring lokalt at det er søkere med reelle behov som får kortene. Det er lansert alternative forslag til identifisering, blant annet en digital brikkeløsning som gjør forfalskninger vanskeligere. Jeg kjenner ikke til framdriften her, sier leder Arne Lein i Handikapforbundet til Dagbladet.

24 anmeldt i Oslo I Oslo i fjor politianmeldte Bymiljøetaten 24 forfalskninger av slike parkeringsbevis mot 20 tilfeller i 2011.

Seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg sier til avisa at han også har hørt om svartebørssalg i Oslo med priser på «mange titusener».

Også førstesekretær Elin Tiller Kristoffersen i Drammens nabokommune Nedre Eiker, som utstedte 70 slike kort i fjor, har hørt at slike kort omsettes på svartebørs.

Parkeringskortet er personlig, men ikke knyttet til en fast bil.

- Vi venter ikke Kopiering av slike kort er dokumentforfalskning, men likevel vanskelig å dokumentere for trente parkeringsvakter uten å konfrontere sjåføren i bilen.

- Vi kan ikke reagere på bakgrunn av mistanke om at et kort på innsiden av ruta er forfalsket. Og vi står ikke og venter til noen dukker på, sier Merete Horn-Eggestøl til Drammens Tidende.