Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

50 000 hunder lever farlig

Ny masseslakt av kinesiske hunder på gang etter at 16 mennesker døde av rabies.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge den kinesiske kalenderen er det Hundens år i år. Men for hundene i Yunnan-provinsen og Shandong-provinsen er dette først og fremst dødssommeren.

For andre gang i løpet av noen dager har provinsmyndigheter beordret masseslakt av hunder. Først var det 50 000 hunder i Yunnan-provinsen som måtte bøte med livet etter at tre mennesker døde av rabies.

Masseslakt

I byen Jining, som ligger i Shandong-provinsen, er 16 mennesker omkommet av rabies i løpet av de siste åtte månedene.

Nå tar myndighetene grep om situasjonen, og annonserer masseslakt av alle hunder som befinner seg innenfor en radius av tre kilometer av byen Jining, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Ingen ting er sagt om når avlivingskampanjen skal starte eller hvor stort omfanget skal være. Det eneste det er blitt opplyst om er at det er 500 000 hunder i hele provinsen.

Reagerer

Rabies er på fremmarsj i Kina. Et land hvor bare tre prosent av hundene er vaksinert mot rabies.

I 2004 ble det rapportert om 2651 mennesker som døde av rabies. Statistikken for fjoråret og årets inneværende foreligger ikke ennå.

IKKE HELT HUNDENS ÅR: 50 000 hunder måtte bøte med livet i Yunnan-provinsen etter at tre mennesker døde av rabies. Nå lever 500 000 hunder Shandong-provinsen farlig etter at 16 mennesker hittil i år har dødd av samme sykdom. Foto: AP/Scanpix
IKKE HELT HUNDENS ÅR: 50 000 hunder måtte bøte med livet i Yunnan-provinsen etter at tre mennesker døde av rabies. Nå lever 500 000 hunder Shandong-provinsen farlig etter at 16 mennesker hittil i år har dødd av samme sykdom. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men avlivingsmetodene som myndighetene tar i bruk for å få bukt med rabies får dyrevernsorganisasjoner til å reagere.

- Jeg synes det er totalt sinnsykt, sier Zhang Lu Ping, som er grunnlegger av Beijing Human and Animal Environmental Education Center.

- Ikke minst er det skadelig for vårt nasjonale image, sier Zhang til nyhetsbyrået AP.

Aktivistgrupper utenfor Kina tar nå til orde for boikott av kinesiske varer, som en direkte respons på hvordan hundene i Yunnan-provinsen ble slått i hjel.

Dreper med køller

Også tidligere har tiltak mot hunder i den tidligere provinsen vakt harme. Tidligere i år kom det en lokal forordring om at eierløse hunder skulle avlives på stedet. Bilder viste offentlige tjenestemenn som drepte hundene med lange køller før de ble kastet på søppeldynga.

- Jeg synes disse brutale og kaldblodige kampanjene burde stanses så snart som mulig, sier Zhang til AP.

<B>REAGERER:</B> Både dyreeiere og dyrevernere reagerer på måten myndighetene går frem for å få bukt med rabies-problemene.
<B>LØSER INGEN TING:</B> Dyreverner Zhang Lu Ping mener myndighetenes avlivingskampanjer ikke løser problemene. De burde heller sørge for vaksinering av hunder.
<B>NOEN FÅR HJELP:</B> 65O forlatte hunder får mat og stell på senteret som Zhang Lu Ping driver i Beijing.
<B>SLÅTT I HJEL:</B> Dette bildet er fra tidligere i år, hvor offentlige tjenestemenn i Yunnan-provinsen går løs på eierløse hunder med køller.