GIGANTTAP: Finansanalytikere anslår 9 600 milliarder dollar forsvant bare fra det asiatiske finansmarkedet. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP/SCANPIX
GIGANTTAP: Finansanalytikere anslår 9 600 milliarder dollar forsvant bare fra det asiatiske finansmarkedet. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP/SCANPIXVis mer

50 000 milliarder dollar borte i fjor

Tapt på det globale finansmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den globale økonomiske krisen førte til at ufattelige 50 000 milliarder dollar ble tapt på det globale finansmarkedet i fjor, ifølge den asiatiske utviklingsbanken ADB.

Av disse ble 9 600 milliarder dollar tapt på det asiatiske markedet alene, opplyser ADB.

- Dette er den mest alvorlige krisen som har rammet verdensøkonomien siden depresjonen på 1930-tallet, sier president i ADB, Haruhiko Kuroda.

Samtidig spår han at Asia vil være blant de første av verdens regioner som vil komme seg ut av krisen.

En undersøkelse som er utført på oppdrag av ADB for å finne ut hvilken effekt den globale økonomiske krisen har på utviklingsland, anslår at verdien av verdens finanskapital, det vil si både valuta, egenkapital og obligasjonsmarkeder, falt med 50 000 milliarder dollar i fjor.

Radikale reformer

Michel Camdessus, tidligere sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) mener verden trenger radikale finansielle reformer, og det raskt.

Han foreslår å opprette en ny, global styringsgruppe med representanter fra alle land i tillegg til FNs generalsekretær og lederne av viktige internasjonale organisasjoner og byråer.

Denne gruppen skal så drøfte seg fram til hvordan man skal komme ut av krisen og ikke minst hvordan unngå at noe lignende skjer igjen.

Camdessus mener også at IMF må omorganiseres, og at verdens utviklingsland må bli bedre representert.

- Bare slik kan vi få et mer rettferdig system i verden, og vi får også bygget opp igjen tilliten til IMF, sier Camdessus.

Ifølge undersøkelsen fra ADB er det klare bevis for at det er en sammenheng mellom det globale finansmarkedet og de enkelte lands økonomier. Det betyr at de færreste land er immune mot finansielle eller økonomiske nedturer.

Rapporten konkluderer også med at den økonomiske nedturen ikke vil snu før tidligst i slutten av 2009 eller i begynnelsen av 2010.

EU støtter

IMF har allerede bedt om at midlene fondet rår over, fordobles til 500 milliarder dollar for å kunne bekjempe den økonomiske krisen. IMF får nå støtte fra EU.

- Det er grunnleggende at IMF har passende finansielle virkemidler til å støtte land som er spesielt hardt rammet av den pågående krisen, heter det i et dokument som etter alt å dømme blir vedtatt av EUs 27 finansministre i morgen.

Dokumentet redegjør for EUs posisjon når finansministrene i G20-landene møtes fredag og lørdag for å diskutere løsninger på den globale økonomiske krisen.

Krisen har ført til at flere europeiske land, deriblant Island og Latvia, har måttet be IMF om hjelp.

Spår global resesjon

Samtidig viser nye prognoser fra Verdensbanken at den globale økonomiske produksjonen vil i år gå ned for første gang siden andre verdenskrig, og handelen vil falle til sitt laveste nivå på 80 år.

Banken anslår at til sammen 129 land vil få en samlet svikt i den økonomiske produksjonen i år på mellom 1 900 og 4 900 milliarder kroner.

Det er Øst-Asia som ligger an til å bli hardest rammet av nedgangstidene.

Det økonomiske tapet vil være for stort til at internasjonale finansinstitusjoner kan dekke det inn ved hjelp av lån, advarer Verdensbanken.

Samtidig vil fattige land oppleve vansker med å få lån fordi rike land tar opp større lån enn før.

(NTB)