SER RØDT:  Det var på denne pressekonferansen i Stockholm 3. september i år at Norwegian lanserte planene for nye flyginger fra Europa til USA. Fagforeninger med 50 000 amerikanske piloter som medlemmer slår nå alarm mot de kaller "Norwegians shopping av billig arbeidskraft". FOTO: ANDERS WIKLUND, NTB SCANPIX.
SER RØDT: Det var på denne pressekonferansen i Stockholm 3. september i år at Norwegian lanserte planene for nye flyginger fra Europa til USA. Fagforeninger med 50 000 amerikanske piloter som medlemmer slår nå alarm mot de kaller "Norwegians shopping av billig arbeidskraft". FOTO: ANDERS WIKLUND, NTB SCANPIX.Vis mer

50 000 piloter vil stoppe Norwegian på USA-ruter

Amerikansk fagforening til frontalangrep på bekvemmelighetsflaggene til Bjørn Kjos og co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Ikke før har Norwegian kommet til avtale med egne, skandinaviske  flygere, så går amerikanske piloter til frontalangrep på flyselskapets ansettelsespolitikk.

Den amerikanske fagforeningsparaplyen Transportation Trades Department (TTD), som representerer 32 fagforeninger med ialt 50 000 piloter som medlemmer, krever at Norwegian blir nektet å fly til og fra USA, dersom Bjørn Kjos og co. ikke blir nektet å «shoppe billig arbeidskraft».

Det er danske Jyllands-Posten
som melder om Norwegians nye ufordring bare noen timer etter selskapets unngikk streik blant 603 skandinaviske flygere etter ni timer på overtid hos Riksmeklingasmannen med tilsvarende problemstillingen.

Den mektige amerikanske samleorganisasjonen for 50 000 flygere der, skriver i en uttalelse at Norwegian bevisst har registrert sin nye Boeing 787 Dreamliner-fly i Irland for å kunne bruke piloter som bor i Thailand med lave lønninger som er regulert etter loven i Singapore.

- Bekvemmelighetsflagg

- Formålet er klart. Norwegian vil bruke den unike luftfartslovgivningen i EU til effektivt å shoppe rundt etter arbeidsmarkeder og reguleringer som passer best til selskapets bunnlinje. Selskapet benytter en bekvemmelighetsflagg-strategi på bekostning av rimelige arbeidsvilkår, står det blant annet i uttalelsen, som er datert 29. oktober.

Det er Norwegians store planer for ruter over Atlanterhavet til New York, Los Angeles og Fort Lauderdale i Florida, som har fått den mektige amerikanske arbeidstakerorganisasjonen til å ta plass i skyttergravene.

- Norwegians ansettelsesmodell er en direkte trussel mot amerikanske luftfartsindustri, skriver TTD, ifølge Jyllands-Posten.