Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

50-åringen Davis Bowie feiret og seiret

NEW YORK (Dagbladet:): David Bowie fylte 50 år i New York med en braklansering av ny musikk. Bowie anno 1997 har store muligheter til en plass på dagens stjernehimmel. Fødselsdagsbarnet rystet Madison Square Garden med mye mer enn «Golden Oldies», etter 27 år som rockens tynne særling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg vet ikke om Bowie vil bli behandlet som kjemisk risiko-avfall når han en gang går overende, men det kan uansett bli lenge til.

Han kjørte sirkler av vitalitet og kreativitet rundt flere stigende unge stjerner da han feiret de halvt hundre i en velfylt New Yorks Madison Square Garden natt til fredag. Inntektene av festen gikk til Redd Barna.

Men Ziggy Stardust-figuren fra 70-tallet fikk hvile i fred mens Bowie og gjestene spilte de fleste av låtene fra hans kommende album «Earthlings», som først lanseres om noen uker.

Han dro med seg støyrockerne i Sonic Youth på den nye «I'm Afraid of Americans» som godt kan sette seg fast i øret der Springsteens «Born in the USA» er blitt litt slitt.

Lou fra N.Y.

Bare da New Yorks egen Lou Reed kom på scenen møtte Bowie sin overmann. Reed tok tak og dominerte lyd og scenebilde. Bursdagsbarnet jobbet knallhardt, men ble nestkommanderende så lenge Reed var på scenen.

Så kom da også Reed til sine egne, som den ultimate New York-rocker fra Velvet Underground, velsignet av byguden Andy Warhol.

En tettpakket Madison Square Garden hilste med taktfaste «Lou, Lou, Lou», mens Reed sjefet over feiringen i «Dirty Boulevard».

- David og jeg har hatt så mye moro sammen, sa Reed etter konserten.

Reed og Bowie traff hverandre tidlig på 70-tallet og innledet et vennskap som har hatt sine oppturer og nedturer. Men nå er det visstnok på topp. Reed og partner Laurie Anderson går på kafé med Bowie og fru Iman.

Strålende fest

- Det har vært en strålende fødselsdag, sa 50-åringen Bowie som passe kult har erklært seg som «amatør» på det å fylle 50. Han sier også at han ikke hadde trodd han kom til å leve så lenge.

Det var dagens yngre, etablerte musikere som bidro til å markere dagen på scenen. Foo Fighters, med Nirvana-trommeslager som frontfigur, sørget for å bevise at også støy'n'bråk kan være vakker musikk.

New York-bandet Sonic Youth ble omfavnet av salen. Men gjesten som passet aller best sammen med bursdagsbarnet var Billy Corgan fra «Smashing Pumpkins», som hadde lagt om turnéplanene for å stille opp for Bowie i New York.

Pumpkins-sjefen sang duett med jubilanten på «All the young Dudes» og «Jean, Genie» - to Bowie-klassikere som fikk nytt liv med Corgans bidrag.

- Da jeg var ti år og vokste opp i Midtvesten, kjøpte jeg Davids «Ziggy Stardust»-album bare på grunn av plateomslaget. Jeg trodde virkelig at han kom fra en annen planet. Jeg har alltid vært og vil alltid være en av hans fans, sa Corgan bak scenen i Madison Square Garden.

Duettene med Corgan var selvsagt et kjærkomment løftebrudd siden ett av David Bowies tidligere PR-utspill nettopp var å love at han aldri mer kom til å spille sine egne klassikere offentlig.

Bass og trommer

Ved siden av Bowie og Reed var det den vevre bassisten Gail Ann Dorsey i samspill med Zachary Alford på trommer som bidro med egne høydepunkter i kveldens musikalske og sceniske fjellkjede. Men Bowie har satt sammen et sterkt band med Reeves Gabrels på gitar og Mike Garson på keyboards i tillegg.

Jubilanten var som seg hør og bør særs elegant i tøyet, med lange brokadejakker og høye kraver. Men en av frakkene var møllspist og malplassert.

Joda, det står absolutt til liv for Bowie på terskelen til de gylne år.

FØDSELSDAG: Onsdag fylte en av rockens aller største personligheter - David Bowie - 50 år. Natt til fredag feiret han med veldedighetskonsert i Madison Square Garden i New York. Foto: AUGUST KLEVEN