Oslo 1977-09: Stortingsvalget 1977. Valgresultatet gir stort sett uendret forhold borgerlig vs. sosialistisk side, men SV mister 14 representanter, nøyaktig like mange som AP vinner.
Det ble en dramatisk opptelling, der resultatet svingte fra time til time! En stund så det ut til at det skal bli borgerlig flertall. En fintelling i Møre og Romsdal gir ikke-sosialistisk flertall. Men en valgthriller i Nordland endrer det resultatet: Fintelling slår ut en Høyre-representant, og inn kommer SV's Hanna Kvanmo.
Bildet: Partilederdebatten i NRK fjernsynet, 13. september 1977. Her fra v.: Gunnar Stålsett (SP), statsminister Odvar Nordli (AP), Lars Korvald (KrF), Erling Norvik (H) og Reiulf Steen (AP). Helt til høyre programleder Herbjørn Sørebø.
FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
Oslo 1977-09: Stortingsvalget 1977. Valgresultatet gir stort sett uendret forhold borgerlig vs. sosialistisk side, men SV mister 14 representanter, nøyaktig like mange som AP vinner. Det ble en dramatisk opptelling, der resultatet svingte fra time til time! En stund så det ut til at det skal bli borgerlig flertall. En fintelling i Møre og Romsdal gir ikke-sosialistisk flertall. Men en valgthriller i Nordland endrer det resultatet: Fintelling slår ut en Høyre-representant, og inn kommer SV's Hanna Kvanmo. Bildet: Partilederdebatten i NRK fjernsynet, 13. september 1977. Her fra v.: Gunnar Stålsett (SP), statsminister Odvar Nordli (AP), Lars Korvald (KrF), Erling Norvik (H) og Reiulf Steen (AP). Helt til høyre programleder Herbjørn Sørebø. FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIXVis mer
Valgthrilleren i 1977

50 avgjørende stemmer ble funnet i en konvolutt

Dramatisk da det ble talt opp stemmer i Nordland for 40 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1977 er blitt kalt etterkrigstidens mest spennende valg. Det svingte kjapt fra borgelig flertall til ikke-borgelig.

- Dramatisk, sier Høyre-veteran Kåre Willoch om valget i 1977.

- DRAMATISK: Kåre Willoch valgnatta 1977. Foto: NTB Scanpix
- DRAMATISK: Kåre Willoch valgnatta 1977. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En kort stund trodde vi at vi hadde vunnet, og skulle danne en flerpartiregjering, Så snudde det plutselig, sier Willoch, på vei fra et måltid på ærverdige Theaterkafeen i Oslo til Høyres valgvake.

For valgthrilleren tilspisset seg dagen etter valgdagen, som var mandag 12. september.

Først gjorde en fintelling på formiddagen dagen derpå i Møre og Romsdal utslag, slik at det så ut til å svinge mot borgerlig seier.

Seinere samme ettermiddag endte finopptellingen av stemmer i Narvik i Nordland med en voldsom dramatikk:

50 SV-stemmer funnet i en konvolutt. Og det endret valgresultatet.

- De stemmene avgjorde valget. Et mandat gikk over til SV og det ble flertall for SV og Arbeiderpartiet slik at Arbeiderpartiet kunne fortsette i regjering, sier Høyre-veteranen Willoch.

Men hva skjedde, egentlig? I 1977 var det manuell stemmetelling.

- Den foregikk ved at to personer talte de samme stemmene. Den første som talte stemmene, skrev partiets navn og antall stemmesedler utenpå konvolutten, opplyser formannskapssekretær Inger Normann i Narvik i Nordland.

Grovtellingen foregikk valgnatta. De «nye» SV-stemmene ble altså funnet dagen derpå.

- Under denne fintellingen ble det oppdaget at det var skrevet feil partinavn på den aktuelle konvolutten. Det sto Høyre utenpå den, men den inneholdt i steden 50 SV-stemmer. Det er slik jeg har blitt fortalt dette opp gjennom åra som har gått, sier Normann.

Konvolutten fra Nordland sikret 142 stemmer i overvekt til Hanna Kvanmo og SV, dermed var det igjen flertall på venstresiden.

KOM INN: SVs Hanna Kvanmo kom inn på Stortinget etter at feiltellingen ble oppdaget. Det ga rødt flertall. FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
KOM INN: SVs Hanna Kvanmo kom inn på Stortinget etter at feiltellingen ble oppdaget. Det ga rødt flertall. FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Vis mer

Alt ble snudd på hodet.

Odvar Nordlis regjering kunne slik fortsette etter valget.

- SV-stemmene som ble funnet gjorde at Hanna Kvannmo likevel beholdt plassen på Stortingen, sier Normann som i 1977 var med i tellekorpset.

- Svært spennende

SV-veteran Theo Koritzinsky husker valget i 1977 som svært spennende:

- Vi la oss med de borgerlige og så våknet med de røde. Etter valget i 1977 ble Kvanmo valgt som parlamentarisk leder i SV. Det viste seg å være et godt valg. Hun begynte da å få den statusen hun etterhvert fikk i norsk politikk, sier Koritzinsky.

- Hadde ikke de 50 SV-stemmene blitt funnet i Nordland, så hadde hun kanskje ikke fått den posisjonen hun fikk etterhvert fikk i norsk politikk, sier SV-veteranen.

- Til latter

Da nyheten fra Nordland kom satt KrFs Lars Korvald, Høyres Erling Nordvik og Senterpartiets Gunnar Stålsett i sitt første møte for å forbrede regjeringsdannelse.

50 avgjørende stemmer ble funnet i en konvolutt

- Vi latterliggjør oss for hele verden, uttalte KrFs Lars Korvald til Dagbladet torsdag 15. september.

Statsminister Odvar Nordli bestemte seg for hva han skulle si til offentligheten. Han dro til Stortinget der journalister som var tilstede ble kalt til statsrådsalen.

«Det var en ytterst forsiktig statsminister som der stod fram, nå må det absolutt endelige valgresultatet foreligge før endelige konklusjoner trekkes», skrev Dagbladet torsdag 15. september 1977.

- En dyktig mann, men han fikk en vanskelig oppgave med utgiftsøkningen som var gjort i åra før. Det var en inflasjonsbølge, sier Willoch.

Høyres Elsa Kobberstad fra Narvik mistet plassen sin til SVs Kvannmo. Kobberstad, som var utdannet husstellærer, skal raskt ha kommet over det da stortingsplassen røyk.

- Jeg godtar uten videre at det kan begås menneskelige feil, selv om det dreier seg om min hjemkommune, uttalte hun til VG torsdag 15. september 1977.

Først ved neste stortingsvalg, i 1981 kom Kobberstad inn på Stortinget for Høyre.

Bedre kontroll nå

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning beskriver 1977-valget slik.

- Det var et jevnt valg med spenning fra time til time. Slik sett så likner situasjonen som oppsto i 1977 på den situasjonen som kan skje i år, sier Bergh.

- Men mens det den gang var balansen mellom de to store blokkene som var mest spennende, er det i dag småpartiene som vil avgjøre balansen mellom blokkene. De mange småpartier nær sperregrensa som kan være avgjhørende for hvilken regjering vi kan få, sier Bergh.

- Men jeg tror vi har bedre kontroll på stemmene nå, slik at vi ikke finner «nye» stemmer dagen etter valgdagen slik som i - 77.

(kilder: Dagbladets arkiv, nrk.no, tv2.no, VG)

-