50 barn ble bortført fra Norge i fjor

I fjor ble 50 barn bortført fra Norge til utlandet. Det er kraftig økning fra året før og på samme nivå med toppåret 2013.

BORTFØRT: I fjor ble 50 barn bortført til utlandet fra Norge, viser nye tall fra regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BORTFØRT: I fjor ble 50 barn bortført til utlandet fra Norge, viser nye tall fra regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra regjeringen viser en stabil og jevn økning i antall barnebortføringer siden målingene startet i 2005. Siden forrige toppår i 2013, da også 50 barn ble bortført, har antallet bortføringer ligget under 40. I 2016 ble 35 barn rettsstridig tatt med av den ene av foreldrene ut av Norge.

Barnebortføringer er noe som skjer når barn, som er under felles omsorg fra foreldrene, tas med til utlandet av én forelder og uten at den andre vet om eller har godtatt dette. Et barn kan også bli ulovlig tilbakeholdt etter et lovlig opphold i utlandet, for eksempel et ferieopphold eller samvær.

Nylig måtte to barn hentes av norsk barnevern i Malaysia etter at moren rømte med dem etter omsorgsovertakelse i 2016.

Av de 50 barna som ble definert som bortførte i fjor, var det flest barn som ble ført til Polen (5). Thailand, Tyrkia og Island var landene som var nest hyppigst forekommende med tre barn hver.

Siden 2005 har flest barn blitt bortført til Sverige (29) og Storbritannia (32), og også mange har blitt ført til USA (24). Også til Danmark er 18 barn blitt ført uten at begge foreldrene har vært enige om det, men i fjor var det ingen barnebortføringer hit.