Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

50 barn døde etter meslingutbrudd

Over 3000 har blitt smittet av meslinger på Samoa den siste tida.

VAKSINASJONSKØ: Myndighetene på Samoa har satt i gang en massevaksinasjon som følge av meslingutbruddet på øygruppa. Foto: TVNZ via AP / NTB scanpix
VAKSINASJONSKØ: Myndighetene på Samoa har satt i gang en massevaksinasjon som følge av meslingutbruddet på øygruppa. Foto: TVNZ via AP / NTB scanpix Vis mer

I november erklærte myndighetene på paradisøygruppa Samoa i Stillehavet unntakstilstand etter flere dødsfall som kunne knyttes til et meslingutbrudd.

På det tidspunktet hadde seks personer mistet livet.

50 barn

Siden da har dødstallene steget betraktelig. Ifølge nyhetsbyrået AP har nå 53 personer dødd under meslingutbruddet, 50 av dem barn.

23 barn under ett år og ytterligere 25 barn mellom ett og fire år har dødd. Blant de døde er også en voksen og to tenåringer over 14 år.

Til sammen skal 3530 personer ha blitt smittet av meslinger siden de første sykdomstilfellene ble rapportert i oktober.

Bare i løpet av det siste døgnet skal 198 personer ha fått påvist meslinger. 19 barn ligger for øyeblikket innlagt på sykehus, og betegnes som alvorlig syke.

Som følge av utbruddet gjorde myndighetene det i midten av november obligatorisk med meslingvaksine. Rundt 33000 skal ha vært vaksinert, og i løpet av november skal ytterligere 58000 ha fått vaksine.

Myndighetene tilbyr nå alle mellom seks måneder og 60 år vaksinen.

Det bor bare rundt 200 000 mennesker på Samoa, men ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var øygruppa svært sårbar overfor et utbrudd.

Vaksinedekningen skal bare ha vært på 31 prosent da sykdommen begynte å spre seg.

Som følge av meslingutbruddet bestemte myndighetene seg for å stenge alle skoler og universiteter. I tillegg har de sterkt begrenset muligheten for offentlige sammenkomster.

- Som det ser ut nå, med den lave andelen vaksinerte, forventer vi det verste foran oss, sa nasjonens helsedirektør Leausa Take Naseri i midten av november.

Vaksineskandale

Ifølge The Guardian gikk vaksinasjonsdekningen brått nedover etter en skandale i 2018. Da ga to sykepleiere MMR-vaksinen til babyer som seinere døde.

En av sykepleierne skal ha blandet pulveret til MMR-vaksinen med et muskelavslappende middel som hadde gått ut på dato, i stedet for vann.

De to sykepleierne erklærte seg skyldige i uaktsomhet med døden til følge, og ble dømt til fem års fengsel.

Som følge av skandalen mistet innbyggerne tiltro til myndighetene og vaksineprogrammene, og innen utgangen av 2018 var bare 31 prosent av barna under fem år vaksinert.

Ifølge den australske legen Dan Holmes kan komplikasjoner, som lungebetennelse, ha kostet flere mennesker livet, spesielt når behandlingen har blitt en for stor påkjenning for aller minste barna.

- Det er uten tvil en mulighet for at den påkjenningen disse barna, som har hatt alvorlige infeksjoner, har hatt, vil føre til flere problemer i framtida, sier Holmes til the Samoa Observer.

Svært smittsom

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning.

De siste åra har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media