Ny Oslo-satsing etter valget:

50 bilfrie sommer­gater og 15 nye lekeplasser i sentrum

Miljøpartiet de Grønne vil gi Oslo-innbyggere som ønsker det, muligheten til å stenge gata si for biltrafikk i en periode. De vil også opprette 15 nye lekeplasser i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De kaller det «levende sommergater». Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen, presenterer i dag det som skal være en av MDGs nye, store satsinger om de får fornyet tillit etter valget.

STENGT I SOMMER: Hanna Marcussen viser fram Rostockgata ved Barcode som er stengt for biler fram til september. Foto: Bjørn Langsem
STENGT I SOMMER: Hanna Marcussen viser fram Rostockgata ved Barcode som er stengt for biler fram til september. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Et flertall av Oslos befolkning sier at de ønsker seg flere bilfrie gater. For neste periode ønsker vi å få på plass et konsept med midlertidig stenging av gater for biltrafikk. Innbyggerne kan selv ta initiativ hvis de ønsker at gata deres en periode skal være noe annet enn bare en bilvei, sier hun til Dagbladet.

Modellen er basert på en modell fra byen Gent i Belgia, som ifølge byråden har vært en stor suksess der. Initiativet skal ligge hos innbyggere, men kommunene bistå med gatemøbler, lekeapparater og beplantning.

- Kommunen må bistå med kunnskap, og utstyr og legge til rette for et slikt initiativ nedenfra, slik at det kan bli en møteplass og lekeplass for nabolaget, sier Marcussen.

Kan bli permanent

Stengingen av gatene er midlertidig, men tankene er at noen av gatene kan bli permanent bilfrie på sikt.

- Å skape flere gågater og bilfrie gater er en del av den langsiktige byutviklingen med å skape byer basert på menneskers premisser, ikke bilens, ifølge byråden.

Hun mener dette vil være en trygg måte for beboerne å få testet ut hvordan det fungerer.

- Det er vanskelig å spå hvor mange som ønsker bilfrie gater i nærområdet sitt, men jeg tror det er potensial for minst 50 sommergater på sikt. Erfaringen fra Belgia er at det er flere og flere som ønsker å prøve, sier byråden.

- Endret bruk av byen

- Det er jo en grunn til at veiene er der. Vil ikke dette være ganske ødeleggende for samferdselen?

- Det vi ser med undersøkelser som vi har gjort, er at få ønsker seg mer tilrettelegging for bil. De ønsker mer sykkelveier og mer lekeapparater. Det henger nok sammen med en endring i hvordan man bruker byen og beveger seg rundt i den. Men det gjelder å finne løsninger som nabolaget som helhet vil teste ut, og ta hensyn til at det er noe som trenger å ha bilen sin der, sier hun.

- Vil det ikke bli uforutsigbart for andre bilister om veier plutselig er stengt i en periode?

- Det må være en prosess hvor man vurderer ulike aspekter. Man må søke kommunen om lov. Men dette er et konsept for gater der det er mye boliger. Der er det ofte ikke mest trafikk, sier hun.

BEBOER-INITIATIV: Beboerne i Rostockgata tok initiativ til å stenge gate fordi de opplevde trafikken som farlig og utrivelig. Kunsthall Oslo har stått for gressdekke, skulpturer og lekeapparater. Foto: Bjørn Langsem
BEBOER-INITIATIV: Beboerne i Rostockgata tok initiativ til å stenge gate fordi de opplevde trafikken som farlig og utrivelig. Kunsthall Oslo har stått for gressdekke, skulpturer og lekeapparater. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nye lekeområder

MDG er allerede i gang med å lage flere bilfrie gater og plasser i Oslo sentrum. En annen viktig satsing for dem etter valget vil være å få på plass minst 15 nye lekeområder i sentrum de neste fire åra.

- Flere lekeområder skal være en satsing over hele byen, men her i sentrum har vi en del kunnskap om behovet. Utenfor sentrum må vi kartlegge behovet litt mer.

Passeringen er ikke helt spikret, men MDG har laget en oversikt over 15 steder som kan være aktuelle. (se grafikk).

Ifølge MDG gjør flere bilfrie gater og færre biler i sentrum at det blir mer plass til lek.

- Det er viktig for å gjøre sentrum mer attraktiv for barnefamilier. Og en by som er god for barn, med trygge områder, steder å gå og være i aktivitet, er også god for resten av oss, sier Marcussen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer