SKADD: En uidentifisert mann er skadd og fraktes til sykehus etter at bangladeshiske grensesoldater gikk til opprør over lønnsforhold. Totalt 50 personer skal ha blitt drept og rekke skadd, ifølge myndighetene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/STR
SKADD: En uidentifisert mann er skadd og fraktes til sykehus etter at bangladeshiske grensesoldater gikk til opprør over lønnsforhold. Totalt 50 personer skal ha blitt drept og rekke skadd, ifølge myndighetene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/STRVis mer

50 drept i mytteri i Bangladesh

Kampene har spredt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 50 personer skal være drept etter at grensesoldater i Dhaka i Bangladesh gikk til væpnet mytteri, angivelig på grunn av dårlig lønn og karrieremuligheter.

Myndighetene sier mytteristene la ned våpnene og slapp en rekke kvinner og barn, noen timer etter at de i natt fikk tilbud om amnesti, sier innenriksminister Shahara Khatun i følge BBC.

Totalt 100 personer skal ha blitt holdt som gisler, deriblant øverstkommanderende for grensestyrken Bangladesh Rifles (BDR).

Akkurat nå kommer det inn meldinger om at kampene skal ha spredd seg til andre deler av landet.

Det skal ha brutt ut  opprør blant medlemmer av den halvmilitære grensestyrken Bangladesh Rifles (BDR) i flere andre byer.

Både øyenvitner og lokale politifolk forteller om skyteepisoder blant annet i Feni, Teknaf, Satkania. Så langt er det ikke meldt om drepte eller sårede i disse byene, skriver NTB.

Lønnskamp
Det var onsdag morgen at soldatene tok til våpen og beleiret seg i grensestyrkens kaserner, angivelig etter at de menige hadde vært i et lønnsmøte, skriver Reuters.

TOK TIL VÅPEN: Mytteristene beiret hovedkvarteret til Bangladesh Rifles (BRD) Foto: SCANPIX/ REUTERS/Andrew Bira
TOK TIL VÅPEN: Mytteristene beiret hovedkvarteret til Bangladesh Rifles (BRD) Foto: SCANPIX/ REUTERS/Andrew Bira Vis mer

En av mytteristene forklarer til BBC at de var tvunget til å gå til opprør mot sine egne offiserer.

— Familiene våre lider kanskje på grunn av det vi har gjort, men vi har blitt utnyttet for over 200 år, sier han til BBC.

Voldsomme kamper
Norske Heidi Solberg Økland (19) befant seg i KFUKs kontorer i byen, bare ti minutter unna der opptøyene startet. Hun beskriver kaoset som tok over byen.

— Det er ganske dramatisk her og det har vært voldsom skyting, sier Solberg Økland, som fikk anmodning fra den norske ambassaden om å holde seg innendørs.

SLAPP GISLENE: Soldatene skal ha overgitt seg etter at de fikk tilbud om amnesti. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew Biraj
SLAPP GISLENE: Soldatene skal ha overgitt seg etter at de fikk tilbud om amnesti. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew Biraj Vis mer

— Jeg har ingen planer om å bevege meg ut i gatene, for å si det sånn, skriver Solberg Økland i en e-post til Dagbladet.no.

Vil se på lønna
Landets statsminister Sheikh Hasina sier hun nå vil gå gjennom soldatenes lønns- og arbeidsvilkår.

En forsvarsanalytiker understreker at myndighetene må forsøke å komme til bunns i årsaken til problemene.

— Dersom ikke disse problemene blir ordnet opp i, kan en kjede av nye mytterier utløses, sier den pensjonerte brigadesjefen Shahedul Anam Khan ifølge NTB.

VED KAOSET: Norske Heidi Solberg Økland befant seg bare 10 minutter unna kampene. Foto: PRIVAT
VED KAOSET: Norske Heidi Solberg Økland befant seg bare 10 minutter unna kampene. Foto: PRIVAT Vis mer
SKUDDVEKSLING: Store politi- og millitærstyrker kjempet mot rebellene. Foto: SCANPIX/AP Photo/Pavel Rahman
SKUDDVEKSLING: Store politi- og millitærstyrker kjempet mot rebellene. Foto: SCANPIX/AP Photo/Pavel Rahman Vis mer