SÅ INGEN INDONESIERE: - Jeg har ikke fått med meg at selskapene også har brukt arbeidskraft fra Indonesia, sier ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SÅ INGEN INDONESIERE: - Jeg har ikke fått med meg at selskapene også har brukt arbeidskraft fra Indonesia, sier ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Krabbe-drama i Finnmarksbygd med 2212 innbyggere:

50 indonesiere ble sendt til den lille bygda. På to år så ordføreren ikke en eneste én

- Jeg synes det er merkelig at det er Dagbladet som må avdekke så alvorlig kriminalitet, sier Ap-ordføreren.

BÅTSFJORD/OSLO (Dagbladet): De siste to ukene har Dagbladet avslørt hvordan minst 50 indonesiere har blitt fraktet til Båtsfjord med slavekontrakter. Der står det at indonesierne skal jobbe 18-timer hver dag og ha en betaling helt ned i 4000 kroner og en kartong røyk i måneden.

Les alle sakene i Dagbladet serie om krabbeflåten her!

Ordfører Geir Knutsen (Ap) i Båtsfjord følger nøye med på dokumentarserien om krabbekrigens ofre i Dagbladet. Han er overrasket over at det har vært så mange indonesiere i Båtsfjord.

- Jeg har ikke fått med meg at selskapene også har brukt arbeidskraft fra Indonesia. Vi tar sterkt avstand fra kontraktene de er blitt hyret inn på. Mennesker skal vernes, ikke utnyttes. sier han.

Han savner kontrollmyndigheter som kan gripe inn i slike saker som Dagbladet har avdekket i Båtsfjord og på båtene som drev fangst etter snøkrabbe i Barentshavet i 2015 og 2016.

KRABBE-KLONDYKE: Det var snøkrabbe- klondyke i Båtsfjord i 2015 og 2016. Her er to av tre skip fra glansdagene som ennå ligger til kai i bygda – russiske «Pavel Kopytin» og latviske «Senator». Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KRABBE-KLONDYKE: Det var snøkrabbe- klondyke i Båtsfjord i 2015 og 2016. Her er to av tre skip fra glansdagene som ennå ligger til kai i bygda – russiske «Pavel Kopytin» og latviske «Senator». Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Merkelig

- Jeg synes det er merkelig at det er Dagbladet som må avdekke så alvorlige arbeidsforhold, og at vi ikke har myndigheter som fanger opp slike ting, sier Knutsen.

- Vi kjempet med nebb og klør da Sjøfartsdirektoratet forsvant herfra for tre, fire år sida. Med dem mistet vi kompetanse-arbeidsplasser. Tollvesenet forsvant for lenge siden. Det politiske miljøet og næringslivet her reagerte skarpt på det. Arbeidstilsynet har ikke kontor her og neste år blir skattekontoret nedlagt fordi de to som jobber der skal pensjonere seg.

Ordfører Knutsen er opptatt av å få fram at den preventive virkningen av å ha kontrollmyndigheter til stede vil være spesielt viktig for en stor havn som Båtsfjord med skipsanløp fra mange land.

- Benektet ulovligheter

Etter at Dagbladet begynte å publisere artikler om miljøet som har drevet med fangst etter snøkrabbe med base i Båtsfjord, har ordføreren fått besøk én gang av Kirill Levanidov og Peteris Pildegovics i SIA North Star ltd. og Seagourmet AS.

- Jeg spurte om de hadde gjort noe ulovlig, men det benektet de. Disse karene har vært rimelig flinke til å redegjøre for virksomhetene sine. Næringslivet her sier at de har betalt for tjenester og oppført seg fint. Jeg vil oppføre meg profesjonelt overfor dem som jobber i de aktuelle selskapene, sier Geir Knutsen.

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

I møtet med ordføreren skal Levanidov og Pildegovics ha fortalt at de vil ha problemer med å unngå konkurs i Seagourmet om de taper straffesaken som er til behandling i Høyesterett.

Høyesterett behandlet saken mellom det latviske selskapet SIA North Star Ltd. og den norske stat etter at selskapet anket en dom fra lagmannsretten. Forhandlingene pågikk i Oslo for fire uker siden.

Prinsipielt spørsmål

Det var første gang Høyesterett behandlet et prinsipielt spørsmål om hvem som skal ha rett til å fiske etter snøkrabbe i havområdene ved Svalbard. Det står mellom norske fiskere og en EU-flåte.

Høyesterett har nå besluttet at hele saken skal overføres til forsterket rett med en avgrensning av forhandlingene som betyr at det vil være samme tema som skal forhandles på nytt, men denne gangen med flere dommere. Saken skal behandles i et såkalt storkammer med 11 dommere.

Det kan skyldes at det er vanskelige og svært prinsipielle spørsmål som skal behandles, som også kan få stor internasjonal betydning.