- 50 kilo kvikksølv på avveie

Bellona-leder Frederic Hauge går hardt ut mot franske Eramet etter at det ble kjent at selskapet bruker kvikksølvinnholdig malm i sin produksjon i Porsgrunn og Sauda. - Dette er det verste tilfellet av miljøkriminalitet i Norge på veldig lenge, tordner Hauge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beregninger foretatt av Bellona viser at så mye som 50 kilo kvikksølv er på avveie ved Eramets Mangan-verk i Porsgrunn og Sauda.

Det franske selskapet kjøpte Mangan-verkene fra norske Elkem i juni i år. Statens forurensningstilsyn (SFT) tok i forrige uke kontakt med bedriften etter at de ble gjort kjent med at Eramet brukte kvikksølvholdig afrikansk malm i sin produksjon.

Skandale

- Dette er en skandale av dimensjoner. Franskmennene har høyst sannsynlig sluppet mange kilo kvikksølv rett i havet og lufta rundt verkene. Dette kaller jeg miljøkriminalitet, sier Hauge.

Bellona vil i morgen ta kontakt med bedriftsledelsen i Eramet for å prøve å komme fram til en løsning. Bellona vil også starte undersøkelser for å finne ut hvor kvikksølvet har tatt veien. Dersom de ikke kommer til enighet, vil Bellona anmelde selskapet.

- Dette vil bli en svært prioritert sak for oss i tida som kommer, proklamerer Hauge.

Kvikksølv er svært farlig og kan føre til akutte giftvirkninger på mennesker og dyr. Norge slipper årlig ut 200 kilo av det giftige tungmetallet. Dersom det franske selskapet fortsetter som det har begynt, vil de årlige kvikksølvutslippene i Norge bli fordoblet.

Redusere utslipp

SFT har gitt selskapet en frist til 15. august med å komme med en søknad med en plan for hvordan de skal redusere utslippene.

- Dette er veldig alvorlig. Både regjeringen og Stortinget har sagt at kvikksølv er blant de miljøgiftene vi skal være mest oppmerksomme på i framtida, sier direktør Håvard Holm i SFT.

Verksleder Odd Husmo i Eramet sier at selskapet ikke er interessert i å drive ulovlig og vil prøve å komme til enighet med SFT.