50 må inn til daglig ebola-sjekk i Texas

En har dødsviruset.

MYE HAR GÅTT BRA:  Det mener amerikanske helsemyndigheter, her med doktor Anthony Fauci, som har måttet svare på kritiske spørsmål om forhold knyttet til den ebolasmittede mannen som ankom USA 19. september. Bildet er fra en pressekonferanse i Det hvite hus i går. Foto:  EPA/MICHAEL REYNOLDS
MYE HAR GÅTT BRA: Det mener amerikanske helsemyndigheter, her med doktor Anthony Fauci, som har måttet svare på kritiske spørsmål om forhold knyttet til den ebolasmittede mannen som ankom USA 19. september. Bildet er fra en pressekonferanse i Det hvite hus i går. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som i forrige uke fikk påvist ebola i Texas, var fredag fortsatt til isolasjon ved et sykehus i Dallas. Tilstanden beskrives som alvorlig, men stabil.

Samtidig fortsetter helsemyndighetene å følge opp mulige smittetilfeller i den amerikanske delstaten.

50 følges opp Helsemyndighetene har nå redusert listen med personer de følger opp, fra 100 til 50. De fortsetter nå med daglig oppfølging av disse 50 menneskene, da de har vært direkte eller indirekte i kontakt med den ebolasmittede mannen, skriver flere medier, blant dem Reuters og USA Today.

Av disse 50, anses 10 personer å ha en høyere risiko for å være smittet av det svært dødelige viruset.

Ingen flere syke - Dette fordi de har vært i svært nær kontakt med den smittede, eller de har behandlet hans blod på sykehuset, sier David Lakey, kommisjonær for delstatens departement for helseservice, på en pressekonferanse fredag

- Så langt har ingen av disse kontaktene vist seg å være syke. Alle disse personene har det bra, sier han.

At alle de 50 som er blitt smittet er syke, anses av helsemyndighetene som lite sannsynlig. De velger likevel, slik Lakey sier det, å «kaste et bredt nett» og «gjør alt vi kan for å sørge for at vi ikke går glipp av noen».

Verdens helseorganisasjon oppdaterte fredag tallet på døde som følge av ebolaepidemien i Vest-Afrika, til 3439, men dette tallet kan være høyere.

Tror ikke på utbrudd Myndighetene har på en pressekonferanse i Det hvite hus også måttet svare for hvorfor den smittede mannen i det hele tatt kom seg inn i USA på sin reise fra et land som er hardt rammet av ebola. Mannen fortalte deretter på et sykehus i Dallas om sin reise til Liberia, men ble likevel sendt hjem.

- Det er mange ting som ikke gikk som det skulle i Dallas, men det er også mye som som gikk riktig for seg og som fortsatt går bra, svarte direktør Anthony Fauci ved Det nasjonale helseinstututtet til pressekorpset.

Fauci mener at styrken på det amerikanske helsevesenet er såpass god at det er lite sannsylig at USA står overfor et ebolautbrudd, selv om det skulle vise seg at det også er flere enn den ene personen som er smittet.

Første tilfelle i USA Selv om den Ebolasmittede mannen ankom USA 20. september, ble det ikke før tirsdag denne uka kjent at den dødelige sykdommen hadde kommet til USA, altså ni dager senere.

Det er første gang ebola har blitt oppdaget i USA, og trolig første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika, sa tidligere i uka CDC-direktør Thomas Frieden, ifølge Washington Post.

Også da var det stor sikkerhet om at landet hadde kontroll på sykdommen.

- Jeg er helt sikker på at vi klarer å kontrollere dette tilfellet av ebola. Det er helt klart at noen som har hatt kontakt med denne personen kan ha fått ebola, men jeg har ingen som helst tvil om at det vil stanses her, sa Freiden.

SMITTEFARE: En person er bekreftet med ebola i USA, her fra utenfor hjemmet til mannen. Foto: EPA/LARRY W. SMITH
SMITTEFARE: En person er bekreftet med ebola i USA, her fra utenfor hjemmet til mannen. Foto: EPA/LARRY W. SMITH Vis mer