50 milliarder til Eksportfinans kan være brukt

Statens lån kan allerede være disponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens lån på 50 milliarder kroner til Eksportfinans, kan allerede være disponert.

- Eksportfinans har de siste ukene fått inn søknader om lån for 20 milliarder kroner, og har i tillegg gitt tilsagn om utbetaling av lån på i alt 25 milliarder kroner i 2009, sier statsdirektør Elise Lindbæk i Eksportfinans til NTB.

Administrerende direktør Ståle Rasmussen i verftsgruppen Kleven Maritime er godt fornøyd med at Eksportfinans nå får en låneramme på 50 milliarder. Det er også bra at lånerammen ser ut til å bli brukt opp fort, mener han:

- Det er et symptom på at vi kan vente en betydelig aktivitet de nærmeste årene, sier Rasmussen.

Nattmøte

Regjeringen la natt til torsdag siste hånd på lånepakken som nå gis Eksportfinans, opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han torsdag sammen med næringsminister Sylvia Brustad (Ap) presenterte pakken.

Statsministeren frykter ikke at lånepakken til Eksportfinans vil bli underkjent av ESA, som er Eftas overvåkingsorgan, eller at hjelpepakken på annen måte vil skape problemer i forhold til EØS.

- Eksportfinans-pakken er i samsvar med ordninger som er internasjonalt anerkjent, blant annet av OECD og WTO, sier statsministeren.

Må fryse lønnsnivået

Lånepakken til Eksportfinans må behandles og godkjennes av Stortinget, og er også betinget av at aksjonærene som representerer eierbankene i Eksportfinans sier ja.

Pakken forutsetter også at toppene i Eksportfinans fryser sine lønninger i to år. Bonuser som allerede er opptjent, kan utbetales. Men ledelsen i Eksportfinans får ikke mulighet til å opptjene nye bonuser i toårsperioden, sier statsministeren.

Administrerende direktør Gisele Marchand i Eksportfinans bekrefter at hun vil bli berørt lønnsmessig av regjeringens lønnsfrys.

Interesse for Kommunekreditt

Gisele Marchand bekrefter at staten nå er en av flere interessenter som allerede er i forhandlinger med majoritetseierne i Kommunekreditt om å overta eierskapet i denne institusjonen.

Kommunekreditt Norge AS er et heleid datterselskap av Eksportfinans, som er eid med 85 prosent av de største forretningsbankene i Norge og 15 prosent av staten. Kommunekreditt låner ut penger til kommuner, fylkeskommuner og offentlige prosjekter med offentlig garanti eller bankgaranti.

Hun ønsker ikke å kommentere hvilke øvrige interessenter som har meldt interesse for å bli ny eier i Kommunekreditt, og vil heller ikke bekrefte at staten er den mest sannsynlige nye eier. Men det hun sier kan tyde på det:

- Det må være en eier som har en nok høy rating til å sikre billige lån i markedet, sier hun.

Administrerende direktør Olav Ulleren i Kommunens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) sier at det viktigste ikke er hvem som eier Kommunekreditt.

- Det viktigste er at Kommunekreditt videreføres slik at det fortsatt kan eksistere en konkurrerende långiver til Kommunalbanken, sier Olav Ulleren til NTB.

Ikke bare Eksportfinans

Eksportfinans har under finanskrisen hatt store problemer med å låne ut penger fordi kredittinstitusjonen selv ikke har fått lån.

- Dette har ikke vært et spesifikt problem for Eksportfinans. Ingen har greid å hente langsiktige lån i det internasjonale markedet i det siste uten statsgaranti, sier Marchand.

Lånene som Staten gir Eksportfinans skal ha en løpetid på inntil fem år, og skal benyttes til nye eksportkreditter. Denne typen lån er subsidierte og gis typisk til norske selskaper som bygger skip og rigger og annen eksportrettet industri. (©NTB)

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Sylvia Brustad under torsdagens presentasjon av den nye avtalen om lånefinansiering til kredittinstitusjonen Eksportfinans. Avtalen går ut på at staten yter lån til Eksportfinans i to år fremover for å finansiere nye eksportprosjekter. Lånene vil få en løpetid på fem år.
NTB

SØKT OM LÅN: Administrerende direktør i Eksportfinans, Gisele Marchand, sammen med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SØKT OM LÅN: Administrerende direktør i Eksportfinans, Gisele Marchand, sammen med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer