Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

50 millioner har sett kidnappingsofferet Jacob

- Jeg var heldig, forteller ugandiske Jacob Acaye, som forsvarer filmen som forsøker å få dømt geriljalederen Joseph Kony.

SETT AV 50 MILLIONER: Ifølge The Guardian har nå over 50 millioner mennesker sett filmen «Kony 2012». Den halvtimelange filmen er laget av den amerikanske aktivistgruppen Invisible Children og tar for seg påståtte overgrep som Joseph Kony og geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) har begått i Uganda. Nå går hovedpersonen i filmen, Jacob Acaye (bildet), ut og forsvarer filmen, skriver The Guardian.  Foto fra filmen.
SETT AV 50 MILLIONER: Ifølge The Guardian har nå over 50 millioner mennesker sett filmen «Kony 2012». Den halvtimelange filmen er laget av den amerikanske aktivistgruppen Invisible Children og tar for seg påståtte overgrep som Joseph Kony og geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) har begått i Uganda. Nå går hovedpersonen i filmen, Jacob Acaye (bildet), ut og forsvarer filmen, skriver The Guardian. Foto fra filmen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det vært Kony-feber på nettet. Ifølge The Guardian har nå over 50 millioner mennesker sett filmen «Kony 2012».

Den halvtimelange filmen er laget av den amerikanske aktivistgruppen Invisible Children og tar for seg påståtte overgrep som Joseph Kony og geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) har begått i Uganda.

Den ugandiske hærføreren har gjennom kidnapping og brutal vold har skapt seg en hær av lidende barnesoldater, ifølge filmen. I filmen argumenterer man for en amerikanske militærintervensjon for å få arrestert Kony.

- Den verste av de verste Nå har filmen også nådd norske avisførstesider. Under tittelen «Joseph Kony — den verste av de verste» skriver Aftenposten i dag at  «få har så mange krigsforbrytelser og grusomheter på samvittigheten som krigsherren Joseph Kony i Uganda. Nå skal han tas - med hjelp av sosiale medier og en halvtimes video».

Men mange har gått ut og kritisert videoen. I VG Nett har forskningssjefen i Fafo, Morten Bøås, kritisert filmen og mener den var nok et «hvite mann skal redde afrikanerne»-konsept:


- Filmen er en utspekulert promotering av organisasjonen som står bak. Dette er nok et «den hvite mann skal redde afrikanere»-konsept, og spredningen av filmen vitner om et ekstremt lavt kunnskapsnivå blant folk. Det er trist at den får slik oppmerksomhet, sier Bøås til VG Nett.

Ikke i Uganda Under tittelen «Joseph Kony er ikke Uganda (og andre kompliserte ting)» slakter Joshua Keating filmen i det amerikanske magasinet Foreign Policy.

«Det er viktig å få oppklart to ting: 1. Joseph Kony er ikke i Uganda og har ikke vært der på seks år. 2. Selv om LRA-styrken skaper mye lidelse, er det uklart hvordan millioner av velmenende, men feilinformerte mennesker kan hjelpe til i en mer komplisert virkelighet», skriver Keating.

Forsvarer filmen Nå går hovedpersonen i filmen, Jacob Acaye, ut og forsvarer filmen, skriver The Guardian. Acaye ble selv kidnappet av Koyes styrker i 2002. Broren hans ble drept. I dag er hjembyen Gulu rolig, men Acaye mener det fortsatt ikke er for sent å gjøre noe med Kony.   

- Hva som skjedde i Gulu forsetter i Den sentralafrikanske republikken og i Kongo. Hva med menneskene som lider der? De opplever nå det samme som vi måtte gå gjennom, sier Acaye til The Guardian. Han sier krigen til nå har vært en «stille krig».

Acaye ble tatt til fange av LRA da de angrep hans hjem i landsbyen Koro, som ligger i nærheten av Gulu. Han klarte å rømme etter tre uker, da han skulle overføres til en ny enhet i LRA.

- Jeg var heldig - Jeg var heldig. Jeg ble tatt over av en gruppe som ikke viste mye om meg. De spurte hvor lenge jeg hadde vært i LRA og jeg svarte «tre måneder». Dermed trodde de ikke jeg hadde noen intensjoner om å rømme, så de passet ikke på, forteller Acaye. Han lyktes i å gå tilbake til landsbyen til fots. Han og flere hundre barn valgte å gå inn til byen Gulu for å sove i sikkerhet hver kveld. Det var dere han kom i kontakt med aktivistgruppen Invisible Children.

KIDNAPPING OG BRUTAL VOLD: Den ugandiske hærføreren, Joseph Kony, har gjennom kidnapping og brutal vold har skapt seg en hær av lidende barnesoldater, ifølge filmen. I filmen argumenterer man for en amerikanske militærintervensjon for å få arrestert Kony. Foto: SCANPIX
KIDNAPPING OG BRUTAL VOLD: Den ugandiske hærføreren, Joseph Kony, har gjennom kidnapping og brutal vold har skapt seg en hær av lidende barnesoldater, ifølge filmen. I filmen argumenterer man for en amerikanske militærintervensjon for å få arrestert Kony. Foto: SCANPIX Vis mer

- De forsto ikke hva som hadde skjedd. De ville ha et barn som sov der og som snakket engelsk. Dermed endte jeg opp i filmen, forteller Acaye.

Jan Egeland, Europadirektør i Human Rights Watch, møtte Kony i Sør-Sudan i 2006 da han var FNs nødhjelpskoordinator. Han har overfor VG Nett forsvart videon.

- Det viktigste vi kan gjøre, er å stille ham for retten. Fjerner man Kony og hans nærmeste, vil LRA falle sammen, sier Egeland til VG.

- VERST AV VERST: Nå har filmen også nådd norske avisførstesider. Under tittelen «Joseph Kony — den verste av de verste» skriver Aftenposten i dag at  «få har så mange krigsforbrytelser og grusomheter på samvittigheten som krigsherren Joseph Kony i Uganda. Nå skal han tas - med hjelp av sosiale medier og en halvtimes video». Foto: EPA/SCANPIX
- VERST AV VERST: Nå har filmen også nådd norske avisførstesider. Under tittelen «Joseph Kony — den verste av de verste» skriver Aftenposten i dag at «få har så mange krigsforbrytelser og grusomheter på samvittigheten som krigsherren Joseph Kony i Uganda. Nå skal han tas - med hjelp av sosiale medier og en halvtimes video». Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
MØTTE KONY: Jan Egeland, Europadirektør i Human Rights Watch, møtte Kony i Sør-Sudan i 2006 da han var FNs nødhjelpskoordinator. Foto: REUTERS/SCANPIX
MØTTE KONY: Jan Egeland, Europadirektør i Human Rights Watch, møtte Kony i Sør-Sudan i 2006 da han var FNs nødhjelpskoordinator. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling